Vremenska prognoza

četvrtak, 13 jul 2017 13:54

Udruženje “Duga” uspostavilo saradnju sa Servis centrom iz Sarajeva

O položaju djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica u našem društvu, te postojećih efikasnih tretmana koji se primjenjuju u radu sa djecom sa autizmom govorilo se na predavanju koje je organizovalo gradiško Udruženje roditelja djeca sa autizmom „Duga“ u Dnevnom centru „Mi smo dio vas“.

Udruženje “Duga” uspostavilo saradnju sa Servis centrom iz Sarajeva

Predavanje su uz podršku USAID-a održali predstavnici Servis centra „ Dajte nam šansu“ iz Sarajeva sa kojim je Udruženje „Duga“ uspostavilo saradnju.

Cilj ove saradnje je između ostalog širenje modela koji pruža kompletnu podršku porodici koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju kao prvi model koji je sa radom, prije tri godine, počeo u Sarajevu. „Naš današnji cilj je prije svega osvijestiti roditelje, naučiti ih da se bore za svoja prava, da stručnjaci čuju šta je prava problematika ove populacije kao i volonteri. Želimo prikazati sveobuhvatan način pristupa cijeloj porodici“ kaže Ines Kavalec, direktor Udruženja „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva.

Potrebe i problematika ove popluacije svugdje je ista ,te iz ovog sarajevskog Centra vjeruju da će ovim predavanje u Gradišci napraviti korak naprijed kao što je je to učinjeno i u banjalučkom centrom.“Mi smo uz njihovu podršku u Banja Luci otvorili drugi Srevis centar u BiH. Njihova podrška je značajna jer nam prenose svoja iskustva u radu“ rekla je Željka Perišić Ninković, direktor Centra „Dajte nam šansu- Zvjezdice“.

Iz Udruženja „Duga“ smatraju da su napravili veliki korak samim tim što su uspostavili sardanju sa sarajevskim Servis centrom. „Mislim da je ovo početak naše saradnje.Mi zasad dajemo besplatne usluge logopeda i psihologa,a to želimo u narednom periodu da proširimo“ kaže Saša Kasagić, predsjednik Udruženja roditelja djeca sa autizmom „Duga“ u Gradišci.

Tretmane Udruženja roditelja djeca sa autizmom „Duga“ u Dnevnom centru „Mi smo dio vas“ u Gradišci trenutno koristi 20 djece.

Info+ kablovski kanal