Vremenska prognoza

petak, 04 avgust 2017 14:04

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece pomaže školarcima u nabavci knjiga i školskog pribora

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece opštine Gradiška, kroz različite aktivnosti pomaže svoje članove kako bi im omogućili bolji i kvalitetnii život.

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece pomaže školarcima u nabavci knjiga i školskog pribora

U svom radu, predstavnici Udruženja poseban akcenat stavljaju na obrazovanje djece, te se u skladu s tim provode različite aktivnosti tokom čitave godine.  

–Trenutno je aktuelan projekat Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i Ministarstva prosvjete i kulture RS, nabavka udžbenika za odlične učenike iz višečlanih porodica. To postoji više od deset godina i za to vrijeme postojanja Ministarstvo samo dvije godine nije uspjelo da obezbijediti udžbenike. U zadnjih šest godina sve funkcioniše kako treba – rekla je Radmila Topić, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece opštine Gradiška.  

Predstavnici gradiškog udruženja za djecu višečlanih porodica omogućili su i besplatno školovanje u OMŠ „Branko Smiljanić“ . Nastoje, da učenicima obezbijede i školski pribor, uprkos lošoj finansijskoj situaciji.

– Pišemo razne dopise i tražimo podršku u tom pogledu. Često se pronađu sredstva za tu namjenu. Prošle godine imali smo podijelu školskog pribora a za ovu godinu još uvijek je neizvjesno i ne znamo koliko ćemo uspjeti prikupiti sredstava – kaže Topićeva.

 Već duži niz godina u udruženju se sprovodi i razmjena udžbenika, koja je od velike koristi djeci koja nisu odlični đaci. Svake godine organizuje i odlazak djece na ljetovanje.

– To je projekat Javnog fonda dječije zaštite RS koji je i ove godine za gradiško udruženje obezbijedilo besplatno ljetovanje za  12 naše djece i 7 djece iz Centra za socijalni rad. Ove godine na ljetovanje je ukupno išlo 45 djece sa tri vaspitača i sve je prošlo u najboljem redu – kaže Radmila Topić.

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece iz godine u godinu postaje sve brojnije. Od samog osnivanja  članstvo je uvećano za deset puta i trenutno broji oko 270 porodica. Od toga, 20 do 30 posto čini  starija populacija sa odraslom djecom.

Info+ kablovski kanal