Vremenska prognoza

ponedeljak, 18 jun 2018 14:48

Usjevi u dobrom stanju

Usjevi u Lijevču Polju su u prilično dobrom stanju. Vremenski uslovi, od kojih mnogo toga zavisi, ovih dana su povoljni, kažu poljoprivrednici.

Usjevi u dobrom stanju

Prošlosedmične padavine su dobrodošle poljoprivrednim kulturama. Savo Radivojac, iz Trošelja, na ukupno 70 hektara zemljišta zasijao je pšenicu, zob, kukuruz, i tritikale. Očekuje dobar rod.

„Dobro je vrijeme, nije bilo grada što je najvažnije. Kukuruzu je prijala ova kiša, pšenici malo manje, ali nadam se da će sve biti uredu. Ako bude lijepo vrijeme ići ću uskoro kositi zob, a pšenicu ću za par dana. Sve kulture koristim za uzgoj stoke, imam godišnje 250 bikova, i oko 2000 tovljenika svinja. Ako bude dobra cijena pšenice možda se odlučim da nešto prodam“, kaže Radivojac.

Kada je u pitanju kukuruz, stanje je sada zadovoljavajuće, kaže Radivojac. Nije imao problema sa kukuruznom zlaticom, a nada se da u narednom periodu neće biti ni velike suše.  Prošle godine kukuruz  je stradao na mnogim parcelama koje nisu navodnjavane.

„Prošle godine sam zalijevao kukuruz i imao sam prinose oko 1000 kg po dunumu. Ko nije zalijevao nije mogao ništa da sačuva“, ističe Radivojac.

Za naredne dane iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju promjenjivo oblačno vrijeme sa povremenom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Poljoprivredni proizvođači sa područja Gradiške nadaju se da će ih grad zaobići, jer bi naštetio usjevima i donio velike gubitke.

Info+ kablovski kanal