Vremenska prognoza

četvrtak, 13 april 2017 14:00

Veliki dani za pravoslavne vjernike

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju velike dane, Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu.

Veliki dani za pravoslavne vjernike

Ovi dani veliki su po stradanju, po muci koju je Isus Hristos kao Bogočovjek podnio za rod ljudski. „Ta muka je utoliko veća što On bezgriješan preuzima na sebe planine grijehova, čitavog roda ljudskog,ali je to bio jedini način da se ljudski rod spasi od robovanja,jedini način da se smrt pobjedi“ kaže Nenad Tomić, protonamjesnik
Veliki petak i jeste nastrašniji i najtužniji dan u istoriji roda ljudskog. Pravoslavni hrišćani obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti.
U ovim velikim danima posebna su bogosluženja i običaji. „Veliki petak kada je nema sahranjivanja umrlih, kada se gotovo ništa od hrane ne uzima, to su dani kada nema veselja u bilo kom obliku, da pokušamo da smirimo sebe. Na Veliku subotu se farbaju jaja, pa nekad i na Veliki petak“ rekao je Nenad Tomić, protonamjesnik.
Na Veliki četvrtak u 18 časova služi se Veliko bdenije.Na Veliki petak se u pravoslavnim crkvama služe Carski časovi, a večernje bogosluženje počinje u 16 časova.Na Veliku subotu sveta liturgija služi se u 9.30 časova, a jutrenje na Vaskrs počinje u 5 časova, nakon čega se služi druga Sveta liturgija u 9.30 časova.

Info+ kablovski kanal