Vremenska prognoza

petak, 06 april 2018 12:50

Veliki petak - najtužniji dan u godini

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

Veliki petak - najtužniji dan u godini

Veliki petak se smatra najtužnijim danom u godini.

„Na ovaj dan u crkvama ne zvone zvona, već se čuju zvuci klepala. Klepala označavaju tugu i žalost zbog raspeća Hristovog. Isus je raspet radi nas i naših grijehova. Sebe je prinio kao žrtvu da bi spasao palog čovjeka“, priča Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Na Veliki petak obavezan je strog post, a vjernici se uzdržavaju od veselja i proslava. U pravoslavnim hramovima bogosluženja se održavaju u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima.

„Vjernici po običaju dolaze u Sveti hram na Carske časove. Tako molitveno obilježavaju Veliki petak“, kaže Slijepčević.

Veliki petak predstavlja i uvod u radost Vaskrsenja Gsopodnjeg, praznik kojeg Srpska pravoslavna crkva ove godine slavi u nedjelju, 8. aprila. Danas se boje vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Običaj je da se prvo obojeno jaje ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa, i zove se „čuvarkuća“.

Sutra, na Veliku subotu u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci Sveta liturgija biće služena u 9:30 h. Na Vaskrs Sveta liturgija će se služiti u 5 h i 9 h.

Info+ kablovski kanal