Vremenska prognoza

sreda, 01 mart 2017 12:50

Više od dva miliona KM za pomoć socijalnim kategorijama sa područja opštine Gradiška

Programom socijalne zaštite za 2017. godinu, za različite vidove socijalne pomoći, budžetom opštine Gradiška planirana su izdvajanja u iznosu od oko 2 245 000 KM.

Više od dva miliona KM za pomoć socijalnim kategorijama sa područja opštine Gradiška

Prijedlog ovog programa za tekuću godinu jednoglasno je usvojen od strane gradiških odbornika na proteklom redovnom zasjedanju Skupštine opštine.

Savjet za zdravstvo i socijalnu zaštitu smatra da nadležno ministarstvo treba razmotriti mogućnost uvođenja imovinskog cenzusa, kao uslova za odobravanje prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć. Za ovu stavku Programom socijalne zaštite predviđena su sredstva u iznosu od 1 070 000 KM.

„Često se dešavalo da korisnici ove pomoći imaju inostrane penzije, a komisiji pokažu ček od naše penzije od 130 maraka i prema dosadašnjim kriterijumima imaju pravo na dodatak. Trebamo smanjiti broj korisnika, ukidanjem ove prakse, jer bi tada bilo više novca za one kojima je ova pomoć itekako potrebna“, istakao je Bojan Vujanović, predsjednik Savjeta.

„Na dodjelu ovih sredstava Centar za socijalni rad i opština ne mogu uticati, već o svemu odlučuje nadležna ljekarska komisija. Pravilnik kojim se reguliše ova oblast prepoznaje samo nefunkcionalnost organizma osobe, i ne obuhvata nikakav socijalni momenat, odnosno imovinsko stanje. Slažem se da bi se ova oblast trebala izmijeniti, jer bi sa imovinskim cenzusom mnoge osobe, lošijeg materijalnog stanja, dobijale veći iznos dodatka za tuđu njegu i pomoć, što bi im mnogo pomoglo“, napomenuo je Rade Cumbo, v.d. direktora Centra za socijalni rad Gradiška.

Pored navedenog, Savjet za zdravstvo i socijalnu zaštitu mišljenja je da se treba pristupiti drugačijoj praksi u pogledu rješavanja statusa imovine starijih i bolesnih osoba, čiji smještaj u ustanovama plaća lokalna zajednica.

„Za ovu stavku planirana su izdvajanja u iznosu od 570 900 KM. Centar za socijalni rad planira racionalizovati ove troškove uvođenjem alternativnih oblika zaštite i primjenom ekonomskog modela socijalnih usluga. Zato smo iznijeli ovaj prijedlog da se na opštinu može uknjižiti imovina štićenika. To su obično starije osobe o kojima opština vodi brigu. U skladu s tim bi, nakon njihove smrti, ukoliko nemaju bliskih rođaka, opština bi naslijedila njihovu imovinu“, rekao je Bojan Vujanović, predsjednik Savjeta.

„Centar za socijalni rad ima obavezu da uknjiži dio imovine štićenika iz ove kategorije. Ranije su to radili sudovi, a mi sada tražimo nove načine da riješimo ovaj problem“, istakao je Rade Cumbo, v.d. direktora Centra za socijalni rad Gradiška.

Zaključak o pokretanju navedenih inicijativa prema nadležnim institucijama dobio je podršku svih odbornika.

U okviru rasprave o Prijedlogu Programa socijalne zaštite za 2017. godinu govorilo se i o izradi socijalne karte, koja bi svjedočila o broju građana koji su u stanju socijalne potrebe, a žive na području Gradiške. S tim u vezi, v.d. direktora Centra za socijalni rad Rade Cumbo istakao je da ova ustanova aktivno radi na tom polju. Uspostavljeni su kontakti sa predsjednicima mjesnih zajednica koji obavještavaju Centar o broju socijalno ugroženih mještana, te se i te osobe, naglašava Cumbo, uvrštavaju u program socijalne zaštite, i dopunjava se socijalna karta.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2608{/gallery}