Vremenska prognoza

utorak, 19 jun 2018 13:51

Više pacijenata zbog uboda insekata

Zbog uboda insekata u posljednje vrijeme značajan broj Gradiščana javio se u Službu hitne pomoći Doma zdravlja.

Više pacijenata zbog uboda insekata

To nije neuobičajno u ovom periodu, kažu ljekari. Od marta do danas 102 pacijenta su se usljed uboda insekata obratila u gradišku Službu hitne pomoći.

„Najčešće su to ubodi krpelja, pčela, komaraca, stršljena ili ose. Važno je napomenuti da krpelj ne može izazvati alergijsku reakciju, čega se plaše mnogi pacijenti. Savjetujem pacijentima da se namažu antihistaminskom kremom ili uljem lavande, kako bi spriječili dolazak krpelja na njihovo tijelo“, ističe dr Vesna Kovačević, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška.

Ukoliko ipak dođe do ujeda krpelja, dr Kovačević savjetuje pacijentima da se obrate ljekaru, kako bi krpelja adekvatno odstranili iz kože.

Kasnije se pojedinim pacijentima preporučuje terapija antibioticima.

„Ako poslije nekog vremena na tijelu nema iritacija takav pacijent ne zahtjeva terapiju. Kod djece i pacijenata koje je krpelj ujeo u predjelu glave ili vrata savjetuje se primanje antibiotika, bez obzira ima li promjena na koži“, navela je dr Kovačević.

Kada su u pitanju insekti poput pčele, ose i stršljena, oni neće izazvati značajnije probleme kod pacijenata koji nisu alergični, ističu ljekari.

„Ako se radi o klasičnom ubodu potrebno je žaoku izvaditi i staviti oblogu. Kod alergičnih pacijenata kod kojih se razvijaju promjene, poput crvenila, gušenja, itd, oni se odmah moraju javiti u Službu hitne pomoći. Pacijenti koji znaju da su alergični trebali bi kod sebe da imaju injekcije adrenalina, kao prvu pomoć dok ne dođu do ljekara“, naglasila je dr Vesna Kovačević, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška.

Iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška savjetuju građanima da se zaštite određenim sredstvima, posebno prilikom dužeg boravka u prirodi. Dodaju, da ne treba paničiti ukoliko dođe do uboda nekog od insekata. Prvo je potrebno staviti hladnu oblogu na mjesto uboda, a potom se, po potrebi, javiti ljekaru.

 

Info+ kablovski kanal