Vremenska prognoza

utorak, 18 jul 2017 13:31

Visoke kazne za neuklanjanje ambrozije

Građani Gradiške odgovorni su po pitanju uklanjanja ambrozije sa vlastitih posjeda, ističu u Odjeljenju za inspekcije opštine Gradiška.

Visoke kazne za neuklanjanje ambrozije

Većina Gradiščana svjesna je da ova korovska biljka izaziva zdravstvene probleme kod sve većeg broja ljudi, ali i životinja, te da uzrokuje štete na poljoprivrednim zasadima. Uklanjanje amborzije počelo je još od maja , a može se izvršiti na više načina.

„Najčešći način je agrotehničkim mjerama, koje primjenjuju poljoprivrednici. Mehaničke mjere su košenje i čupanje. Postoje i hemijske mjere, ali one se rijeđe primjenjuju, jer mogu naštetiti zdravlju ljudi i životinja“, naglasila je Verica Žmirić, poljoprivredni inspektor opštine Gradiška.

Ambrozija se javlja skoro svagdje, a najveće koncentracije zastupljene su na mjestima gdje se izvode građevinski radovi, na poljoprivrednim površinama, deponijama i drugim područjima. Vlasnici ili korisnici određenog zemljišta prema zakonu su dužni redovno uklanjati ovu biljku, a za nesavjesne pojedince predviđene su sankcije. Kontrolu uništavanja i suzbijanja ambrozije vrše komunalna policija i poljoprivredna inspekcija.

„Naš cilj nije da kaznimo građane, već da ih upoznamo sa zakonskim propisima, kao i sa opasnostima od ove biljke. Prilikom kontrola, prvo pribjegavamo riješenjima, putem kojih građanima dajemo određeni rok za uklanjanje ambrozije. Ukoliko riješenje nije izvršeno na vrijeme, slijede novčane kazne“, napomenula je Žmirićeva.

Novčana kazna za pravno lice iznosi 5000 KM, odgovorno lice u pravnom licu 1500, a za fizičko lice 700 KM. U slučaju odsutnosti ili nepostojanja vlasnika, odnosno korisnika zemljišta, poljoprivredna inspekcija uklanjanje ambrozije vrši u saradnji sa predstavnicima mjesne zajednice, poručuju iz nadležnog Odjeljenja opštine Gradiška.

Polen ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena i vrlo je agresivan za disajni sistem jer napada skoro sve sluznice. Kod osjetljivih i alergičnih osoba javljaju se simptomi poput crvenila očiju, začepljenja i curenja nosa, kihanja, kašlja, otežanog disanja, astme, a nisu rijetki slučajevi i promjena na koži.

Najveća koncentracija ambrozije je od početka avgusta do sredine septembra. Neke od preventivnih mjera koje se savjetuju alergičarima su: boravak u kući u jutarnjim časovima, što češće tuširanje i pranje kose, te mijenjanje odjeće i posteljine. Za adekvatnu terapiju lijekovima, potrebno je obratiti se ljekaru.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2994{/gallery}