Vremenska prognoza

sreda, 19 april 2017 14:35

Voćari se plaše mraza

Mnogi voćnjaci već su procvjetali i obećavaju dobar rod, ali poljoprivrednici već danima strahuju. Najavljeni mraz i niske temperature mogli bi ugroziti mnoga stabla i nanijeti velike štete.

Voćari se plaše mraza

Nikola Vukota voćar iz Jablanice plaši se da bi mu se  scenario od prošle godine moga ponoviti, kada mu je mraz uništio voće u ovom periodu.
Trešnja je u Vukotinom voćnjaku procvjetala,a kod jabuke, kruške i šljive plodovi su već veliki. On kaže da je upravo ovo period kada je voće najosjetljivije. S obzirom da ima dugogodišnje iskustvo u ovom poslu upoznat je sa nekim metodama kojima se u slučaju kartkotrajnog mraza voće može zaštiti.“Postoji neki antifriz, nekad je bio sistem dimljenja, a ima i mrazolovac koji košta preko 20 hiljada maraka i voćari nisu u mogućnosti da to sebi priušte“ kaže Vukota, voćar iz Trebovljana.
Stručnjaci kažu da postoji više načina da se zaštite voćne ali i povrtlarske kulture. Najefikasniji je sistem za orošavanje. „Možemo ublažiti uticaj mraza primjenom neki preparata na bazi aminokiselina koji će biljci omogućiti da ojača imunitet. Takođe postoje preparati na bazi alkohola“ rekao je Vladimir Kačavenda, agronom.
Ukoliko temperature budu iznosile minus pet stepeni i niže teško da bilo koji preparat osim sistema za orošavanje voću može pomoći.Voćari kažu su do sada uložili mnogo truda i rada,ali i finansijskih sredstava, te da bi gubici mogli biti veliki.
Voćari već danima zabrinuto gledaju u nebo te se nadaju da temperature ipak neće pasti ispod nule.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2746{/gallery}