Vremenska prognoza

ponedeljak, 26 mart 2018 13:57

Vodostaj opada, klizišta pod kontrolom

Vodostaj rijeke Save konstantno opada. Na mjernom mjestu u Gradišci jutros je iznosio 862 cm.

Vodostaj opada, klizišta pod kontrolom

Na Savskom nasipu pojavila su se klizišta, ali su na vrijeme sanirana, ističu u Odsjeku civilne zaštite opštine Gradiška.

„Juče smo dovozili materijal i stabilizovali klizište u Mačkovcu. Nije bilo promjena danas, to je uspješno riješeno“, rekao je Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška.

Proteklih dana riješen je problem na crpnoj stanici Matura, gdje je došlo do proboja rijeke u branjeno područje. Iz Civilne zaštite poručuju građanima da nije bila u pitanju krizna situacija.

„Crpne pumpe su uspjevale da vodu prebace u Savu, ali zbog prevelikog opterećenja pumpi morali smo prekinuti dotok veće količine vode. Kamenim materijalom smo zatvorili mjesto gdje je voda prolazila kroz nasip. Sad je sve pod kontrolom“, kazao je Knežević.

Kada su u pitanju poplavljena domaćinstva u nebranjenim područjima opštine, stanje je za sada nepromjenjeno, kaže Knežević.

Očekivanja su da će u narednim danima nivo Save nastaviti da opada. U Civilnoj zaštiti ističu će pratiti stanje na terenu, posebno na nasipima, zbog mogućnosti stvaranja klizišta. Obići će Gornju Jurkovicu gdje se, prema dojavama, pojavilo novo klizište.

Info+ kablovski kanal