Vremenska prognoza

ponedeljak, 02 oktobar 2017 14:09

Volonteri Crvenog krsta družili se sa starijim osobama

OO Crvenog krsta u Gradišci obilježila je Međunarodni dan starijih osoba.

Volonteri Crvenog krsta družili se sa starijim osobama

Tim povodom, volonteri Crvenog krsta družili su se sa osobama treće životne dobi. Penzioner iz Gradiške Jovo Zeljković kaže da je uživao u druženju sa mlađim naraštajima. Starija populacija, ističe, susreće se sa različitim poteškoćama, a ovakvi skupovi im dobro dođu da se zabave i bar na kratko zaborave na svakodnevne probleme.

„Imali smo priliku da razmjenimo iskustva sa mladima, da im mi stariji damo neke savjete, a i oni nas da nečemu nauče. Rado se družim sa mlađim generacijama“, rekao je Zeljković.

Prijatno druženje svidjelo se i mladim volonterima Crvenog krsta. Kažu da uvijek rado izdvoje vrijeme za druženje i pomoć starijim osobama.

„Često pomažem starijima u okviru akcija koje organizuje Crveni krst, nosimo im socijalnu pomoć, obilazimo ih i slično. Prelijep je osjećaj kad znam da sam pomogao nekome“, kaže volonter David Trišić.

Kroz druženje volontera sa osobama treće životne dobi željeli smo da čujemo potrebe starijih lica, njihova očekivanja i prijedloge koji se odnose na dalji rad naše organizacije, naglasila je Dragana Stević, sekretar gradiškog Crvenog krsta.

„Aktivnosti Crvenog krsta ne vežu se samo za socijalne programe, već i za mnoge druge. Provodimo projekat „Aktivno starenje“  u koji ćemo uključiti starije osobe. Ovo nam je dobra prilika da dobijemo savjete i naučimo mnoge korisne stvari od naših gostiju“, rekla je Stevićeva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ,1990. godine, odredila je 1. oktobar kao Međunarodni dan starijih osoba.  Praznik se obilježava s ciljem podizanja  svijesti o problemima s kojima se suočavaju lica treće životne dobi, a to je ujedno i  dan kada se vrednuju doprinosi starijih ljudi društvu.

Info+ kablovski kanal