Vremenska prognoza

ponedeljak, 03 jul 2017 13:25

Vozači, dajte prednost vozilu Hitne pomoći!

Iako je u Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH jasno naznačeno da vozila Hitne medicinske pomoći moraju imati pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila, mnogi učesnici u saobraćaju oglušuju se o ovo pravilo.

Vozači, dajte prednost vozilu Hitne pomoći!

Naime, u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Gradišci kažu da se, prilikom intervencija, često na putevima susreću sa nesavjesnim vozačima, koji onemogućavaju brz i nesmetan prolazak medicinskog vozila.

“Nedavno smo bili pozvani u ambulantu u Novoj Topoli zbog bola u grudnom košu kod pacijentice koja je prethodno imala infarkt, te je postojala bojazan od ponovnog napada. Bili smo prinuđeni brzo izaći na teren, međutim, iako smo vozili sa rotacionim svjetlima, vozači nam nisu omogućili prolazak. Morali smo upaliti zvučni signal, što je dovelo do konfuzije među drugim vozačima, i još većih problema. Apelujem na vozače da, ukoliko u retrovizoru primijete vozilo Hitne pomoći, sa upaljenom rotacijom, daju desni žmigavac i pomjere se u stranu, kako bismo mogli što prije proći”, istakla je dr Vesna Kovačević, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška.

Dr Kovačević podsjeća da je vremenski faktor od izuzetne važnosti u radu Službe hitne pomoći, te da nekada i par sekundi može biti presudno za spas ljudskog života.

“Dešava se da nam vozila koja izlaze iz susjednih ulica presjecaju put, te još jednom molim vozače da imaju razumijevanja i daju nam prednost”, naglasila je dr Kovačević.

U Službi hitne pomoći u Gradišci kažu da se na terenu često susreću i sa nedostatkom parking mjesta, te apeluju na građane da, u slučaju hitne ljekarske intervencije, ostave dovoljno mjesta za pristup stambenim objektima, kako bi pacijent na vrijeme bio prevezen do zdravstvene ustanove.

U ovom periodu u gradišku Službu hitne pomoći javljaju se najčešće pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, problemima sa disanjem, povišenom tjelesnom temperaturom i drugim tegobama.

U slučaju hitnih intervencija, ljekari postupaju prema pravilu tzv. “Zlatnog sata”, što znači da u roku od 60 minuta moraju terapijski odreagovati, kako bi pomogli pacijentu. Upravo zbog toga brzina je presudna, ističu u Službi hitne pomoći u Gradišci.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2962{/gallery}