Vremenska prognoza

utorak, 07 mart 2017 14:48

Vrijedna donacija za radno - okupacionu terapiju Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Gradiška

U okviru projekta mentalnog zdravlja u BiH kojeg implementira Asocijacija XY  u saradnji  sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Gradiška dobio je vrijednu donaciju.

Vrijedna donacija za radno - okupacionu terapiju Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Gradiška

Riječ je o repromaterijalu koji će doprinjeti poboljšanju rada okupacione terapije u ovoj ustanovi.

–Radna terapija ima za cilj da angažuje pacijente, korisnike Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u lakšim proizvodnim procesima izrade predmeta. Taj rad ima za cilj da ih udalji od njihovih loših misli te da im vrti kreativnost i želju te da se radi na jačanju njihove pažnje i koncentracije – rekla je Aleksandra Blagojević, nadzorna sestra u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja.

U toku radno- okupacione terapije pacijenti se uče stvarima koje su nekada davno znali a koje su zaboravili, te se radi na njihovoj socijalnoj integraciji. Ona je  bitan segment u liječenju i doprinosi poboljšanju kvaliteta života pacijenata kao i većoj društvenoj uključenosti, napominju u ovoj ustanovi.  Grupa je mještovitog karaktera i broji desetak članova koji se sastaju jedanput sedmično.

– Dajemo im slobodu u širenju njihovih vizija i ideja kojima oni dobijaju samopouzdanje a samim tim sigurniji su u sebe. Taj postupak dovodi do njihovog boljeg liječenja i odnosa prema samoj terapiji – dodaje Alekdandra.

U Centru za zaštitu mentalnog zdravlja krajem godine organizuje se izložba radova pacijenata uključenih u radno - okupacionu terapiju koja je  prodajnog  karaktera. Prikupljenim sredstvima obezbjeđuje se materijal za rad.  Osim vrijedne donacije, u gradiškom Domu zdravlja unaprijeđene su i usluge Dijagnostičke službe. Od početka godine  u službi je sa radom počeo  radiolog.

– Ljekarima je to bitno zato što mogu da završe dijagnostiku u jednom danu te se ne mora više čekati na očitanje nalaza koje se radilo u Banjaluci. Pacijenti ne moraju više da se naručuju nego u jednom danu mogu da obave i radiološku dijagnostiku i ultrazvučne pretrage – rekla je dr Gordana Bojanić, načelnik Službe porodične medicine.

– Dom zdravlja nije imao stalno zaposlenog radiologa. Ja radim u punom kapacitetu, svaki radni dan u radiološkoj službi od 7 do 13h. U sklopu radnog vremena obavljam pretrage RTG i ultrazvučne dijagnostike. Ultrazvučna dijagnostika radi svakim radnim danom od 10 do 13h. Pretežno vršimo preglede abdomena i male karlice, ultrazvučne preglede mekih tkiva, regije vrata i ekstremiteta – rekao je dr Dušan Šobot, radiolog.

Svakodnevna ultrazvučna dijagnostika na koju pacijenti ne moraju više da čekaju, doprinijeće i povećanju broja pacijenata, što će povećati i obim posla u ovoj službi, napominje dr Šobot i zaključuje da će se od sada brže dolaziti do dijagnoze i do kvalitetnijeg liječenja samih pacijenata.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2620{/gallery}