Vremenska prognoza

sreda, 09 avgust 2017 13:44

Za vikend pad temperature u RS

Nakon višednevnih ekstremnih vrućina i velike suše, značajnije osviježenje meteorolozi najavljuju narednog vikenda. Vrućine bi trebale popustiti već u petak.

Za vikend pad temperature u RS

Ipak, temperature će se tada u većini krajeva RS kretati oko 35 stepeni, što je i dalje veoma toplo vrijeme, ističu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

„Promjena vremena se očekuje u subotu, te će se temepratura spustiti za oko 15-ak stepeni. Obilnijih padavina će biti u noći između subote i nedjelje. Pljuskovi i grmljavina donijeće ponegdje i do 30 litara kiše po kvadratnom metru“, rekao je Igor Kovačić, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Nakon prilično hladnog nedjeljnog dana, doći će do prestanka padavina, te se u ponedjeljak očekuje razvedravanje. U nastavku sedmice meterolozi najavljuju prijatno toplo vrijeme, sa postepenim rastom temperature. U svakom slučaju, tropskih vrućina više ne bi trebalo biti, naglasio je Kovačić.

Nagle promjene vremena, zabilježene ovog ljeta, negativno utiču na zdravlje većine populacije, međutim, prema mišljenjima meteorologa, klimatske promjene biće intenzivne i u narednom periodu.

„Smjena vrućina i svježih perioda nastaviće se i dalje. Promjene vremena očekuju se i oko 16. i 20. avgusta, tako da se može reći da će temperature tokom ovog mjeseca dosta varirati“, kazao je Kovačić.

U posljednjih 20–ak godina primjetan je jači intenzitet ekstremnih promjena vremena, ističe Kovačić. U to spadaju nagli rast ili pad temperature, sve jači vjetrovi i vremenske nepogode, i drugo. Stoga se u budućnosti može očekivati još veća promjenjivost klimatskih uslova na našem području, zaključuju u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Info+ kablovski kanal