Vremenska prognoza

subota, 11 mart 2017 09:54

Zaustavljen uvoz 140 tona zaraženog sjemena krompira

Fitosanitarna inspekcija RS otkrila je pošiljku sjemenskog krompira zaraženog opasnom gljivicom, koja je iz zemalja Evropske unije krenula u Republiku Srpsku, navode u Republičkom inspektoratu.  

Zaustavljen uvoz 140 tona zaraženog sjemena krompira

– U proteklih dvadesetak dana Fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz ukupno devet pošiljki sjemenskog krompira i naložila povrat pošiljaocu u ukupnoj količini od 140 tona. Vraćene pošiljke su porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije, Njemačke i Francuske. Razlog vraćanja je jer je kod istih laboratorijskim analizama utvrđeno prisustvo štetnih organizama – rekla je Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose sa javnošću u Republičkom inspektoratu.

Fitosanitarne kontrole vrše se na graničnim prelazima pri samom uvozu,   naglašava Makivićeva i dodaje da pošiljka od koje se uzima uzorak za laboratoriju  ostaje na graničnom prelazu sve dok se ne dobiju rezultati analize.

– Poljoprivredni proizvođači nemaju razloga da strahuju da su se dijelovi tih pošiljki mogli naći u distribuciji na našem tržištu jer su iste bile na granici sve do dobijanja rezultata analize – rekla je Makivićeva.  

Miloš Straživuk poljoprivredni proizvođač iz sela Vilusi kod Gradiške kaže  je da bi evenutualni dolazak zaraženog sjemena izazvao nemjerljivu štetu, te da se generalno treba stati u kraj uvozu ovog sjemena iz inostranstva.

– Svi potcjenjuju domaći materijal a on je dosta kvalitetniji od uvoznog.  Imamo kapaciteta da ga proizvedemo jedino nam je potrebna veća podrška države kako bi to bilo profitabilno – kaže Straživuk. 

Laboratorijskom analizom koju je sproveo Poljoprivredni institut RS u zaraženom sjemenu krompira  utvrđeno  je prisustvo štetnog organizma u procentu od 6 do 14 posto. Prema propisima Fitosanitarne inspekcije dozvoljeni procenat iznosi do 1 posto, zaključili su  u Republičkom inspektoratu.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2635{/gallery}