Vremenska prognoza

ponedeljak, 30 oktobar 2017 10:43

Završeni unutrašnji radovi na hramu Svete Petke u Drageljima

U obnovljenom hramu Svete Petke u Drageljima episkop banjalučki gospodin Jefrem, uz sasluženje više sveštenika, služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Završeni unutrašnji radovi na hramu Svete Petke u Drageljima

Povod je bila hramovna slava, ali i da se pokaže šta je sve urađeno na ovom hramu čiji su temelji osveštani 2013. godine. Dvije godine poslije osveštano je zvono kojeg je zajedno sa braćom Rapić darovao Veljko Janjanin predsjednik Građevinskog odbora. „Ovo je peta godina kako smo u izgradnji, akcija ide dobro. Ove godine smo uradili kamen iznutra fasadu, ostala je fasada okolo i ikone koje su potrebne. Za dvije godine planiramo da završimo sve“ rekao je Veljko Janjanin, predsjednik Građevinskog odbora.

Narod ipak ima volju da pomaže svetinje, te su u odboru za izgradnju hrama zahvalni svim donatorima na, do sada, darovanim prilozima. Vjeruju da će, uprkos teškim vremenima, biti moguće hram obnoviti u potpunosti jer on okuplja vjernike iz više mjesnih zajednica  Dragelja, Cimirota, Kijevaca,  Cerovljana i Lužana.

O istorijatu ovog hrama pisao je u svojoj knjizi „Zapisi  o selu“ Vaslije Šinik rodom iz Cimirota. Kaže da je hram preživio Kozarsku ofanzivu, ali ne i april 1943. kada su ga ustaše većim dijelom uništile. Ostao je samo dio tornja zidan kamenom koji se i danas vidi iz unutrašnjosti crkve. Šinik je dodao da hram ima dugu tradiciju.

Sveštenik Ljubiša Pejanić, kome su mnogi vjernici ovog kraja zahvalni na objedinjavanju svih sela parohije u namjeri da se obnovi hram Svete Petke u Drageljima, zadovoljan je dosadašnjim aktivnostima.Istakao je da je veoma značajna obnova ovog hrama i za mjesto i za narod. “Crkva se spominje iz 1890. godine, a takođe i 1903. bilo je sjedište parohije ovdje. Mi smo sad završili unutrašnje radove” kaže Ljubiša Pejanić, jerej.

Vrijednost radova kada se završi obnova hramu Svete Petke u Drageljima iznosiće oko 200 000 KM.

Info+ kablovski kanal