Vremenska prognoza

sreda, 12 jul 2017 17:00

11. Grbavačko prelo privuklo brojne posjetioce

Ispred Omladinskog doma u Grbavcima održana je tradicionalna kulturno – turistička manifestacija, „11. Grbavačko prelo“, pod motom: „Da nam se običaji ne zaborave“.

11. Grbavačko prelo privuklo brojne posjetioce

Manifestaciju su organizovali Izvorna grupa „Ponos Kozare“, KUD „13 Skojevki“, MZ Grbavci, opština Gradiška, opštinska Turistička organizacija i Kulturni centar iz Gradiške. Cilj Grbavačkog prela je očuvanje tradicije i duha predaka na ovim prostorima, sa folklorom i ojkačom kao izvornom pjesmom.

„Mi pjevamo krajiške pjesme već dugo godina. Trudimo se da ovu manifestaciju organizujemo što kvalitetnije i da očuvamo izvorne pjesme, koje su pjevali naši djedovi“, ističe Jovan Šokčević, član Izvorne grupe „Ponos Kozare“ iz Grbavaca.

Pored domaćina, izvorne grupe „Ponos Kozare“ i KUD-a „13 Skojevki“ iz Grbavaca, na manifestaciji su nastupile i pjevačke grupe i KUD-ovi iz drugih mjesnih zajednica sa područja Gradiške, te iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, i  Kostajnice.

„Pjevamo ojkaču već sedam godina. Grupa broji šest članova, a cilj nam je da njegujemo našu tradiciju“, rekao je Milutin Borojević, član „Gocine grupe“ iz Kostajnice.

„Po prvi put smo na Grbavačkom prelu, a inače nastupamo na mnogim manifestacijama. Pjevamo ojkaču i družimo se“, kaže Boško Nikolić, iz muške grupe „Kozara“ iz Kozarske Dubice.

Kulturno – turističku manifestaciju „11. Grbavačko prelo“ otvorio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

 „Ova manifestacija jedna je od prestižnih na području Gradiške. Narod koji čuva i njeguje svoju tradiciju ima i svoju perspektivu. „Grbavačko prelo“ je ponos Kozare, Gradiške i cijele RS“,  rekao je Adžić.

U okviru 11. Grbavačkog prela održano je i tradicionalno mašalanje, u kojem su uživali najmlađi mještani ovog gradiškog sela.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2984{/gallery}