Vremenska prognoza

četvrtak, 09 mart 2017 20:45

Atraktivna izložba „Doba viteštva“ privukla pažnju Gradiščana

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba „Doba viteštva“, na kojoj su predstavljeni oklopi i oružje srednjovjekovnih ratnika iz zbirki Muzeja RS. Autor je viši kustos istoričar Janko Vračar.

Atraktivna izložba „Doba viteštva“ privukla pažnju Gradiščana

„Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja zbirke srednjovjekovnog oružja i oklopa, koja se nalazi u fundusu Muzeja RS. Eksponati su veoma specifični, pa smo željeli da se, osim u Banjaluci, i publika u Gradišci upozna sa ovom izložbom. Izložili smo i jedan mač koji je pronađen na području Gradiške 50-ih godina prošlog vijeka, što će privući posebnu pažnju posjetioca“, rekao je Vračar.

Bojan Vujinović, v.d. direktora gradiškog Zavičajnog muzeja rekao je da prikazani eksponati svjedoče o životu i borbi ljudi u srednjem vijeku.

„Ono što je bitno za Gradišku je centar srednjovjekovnog života ove opštine, koji se nalazio na području današnjih Gornjih Podgradaca. To je Vrbaški grad, koji je bio centar Vrbaške župe“, istakao je Vujinović.

Izložbu „Doba viteštva“ otvorila je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS, koja je pozvala Gradiščane da u što većem broju posjete Zavičajni muzej i pogledaju ove veoma značajne eksponate. Naglasila je da je izložba privlačna i za najmlađu populaciju, te da je to dobra prilika da se djeca upoznaju sa istorijom i kulturom.

„Izložba ima veliku duhovnu i materijalnu vrijednost, jer su neki od eksponata stari i po nekoliko stotina godina. Tematika izložbe privlačna je najmlađima, te se, posjetom ovoj izložbi, djeci školskoga uzrasta treba približiti područje kulture“, rekla je Đakovićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Miladin Savić, direktor Muzeja RS.

„Zadovoljstvo mi je što je nakon Banjaluke, izložba otvorena i u Gradišci. Cilj Muzeja RS je da proširi broj ustanova kulture u RS“, kazao je Savić.

Izložba „Doba viteštva“ u gradiškom Zavičajnom muzeju ostaće otvorena narednih 20-ak dana. Nakon Gradiške, eskponati će biti izloženi u Prijedoru, a zatim i u drugim gradovima RS i FBiH.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2631{/gallery}