Vremenska prognoza

ponedeljak, 30 april 2018 14:33

Deset godina gradiškog “Grad pozorišta”

„Grad pozorište“ Gradiška obilježilo je 10 godina uspješnog rada. Tim povodom u Kulturnom centru odigrana je predstava Narodnog pozorišta RS „Sinovi umiru prvi“.

Deset godina gradiškog “Grad pozorišta”

Gradiško „Grad pozorište“ počelo je sa radom 25. aprila 2008. godine.  Njihova prva predstava bila je „Luda lova“, koju su izveli na sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci. Usljedile su druge predstave i projekti.

„Imali smo oko 15 premijera. Naše predstave je pogledalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Imali smo preko 100 izvođenja u našoj opštini, u zemlji, i regionu. Svaka predstava je posebna na svoj način, a kako smo mi imali više iskustva tako smo igrali zahtjevnije uloge“, rekao je Draško Vidović, direktor Grad pozorišta Gradiška.

Uspješnu saradnju Grad pozorište godinama njeguje sa Narodnim pozorištem RS. Upravo su zbog toga glumci iz Banjaluke svojom predstavom „Sinovi umiru prvi“ uveličali proslavu desetogodišnjice rada gradiškog pozorišta.

„Mi imamo ugovor o saradnji i dolazimo jedni kod drugih kad god nam to uslovi omogućavaju. Nama je jako drago kad dođemo u Gradišku, a i naša publika se obraudje kada „Grad pozorište“ dođe u Banjaluku“, istakao je Aleksandar Stojković, glumac i umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS.

Predstava “Sinovi umiru prvi” govori o ljudima koji godinama poslije rata očajnički pokušavaju pronaći posmrtne ostatke preminulih članova porodice i sahraniti ih, kako bi i jedni i drugi pronašli mir. Radnja je smještena u blisku prošlost, u siromašno selo blizu Banje Luke. Iako predstava obrađuje ozbiljnu i tragičnu temu ona u velikoj mjeri obiluje humorom.
Predstava “Sinovi umiru prvi” dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i regionu.

Po završetku predstave okupljenima se obratio direktor „Grad pozorišta“ Gradiška. Draško Vidović se zahvalio Opštini Gradiška koja podržava rad Grad pozorišta, ali i publici koja godinama vjerno prati njihove predstave.

U gradiškom „Grad pozorištu“ nadaju se da će narednu godišnjicu dočekati kao javna ustanova.

Info+ kablovski kanal