Vremenska prognoza

ponedeljak, 11 septembar 2017 14:47

Međunarodni festival folklora po 15. put u Gradišci

KUD „Kolovit“ u Gradišci je organizovalo četvorodnevni 15. međunarodni festival folklora. Prvo festivalsko veče u Kulturnom centru bilo je rezervisano za tradicionalnu i etno pjesmu.

Međunarodni festival folklora po 15. put u Gradišci

„Prve večeri su se predstavila tri društva: KUD „Sveti Sava“ iz Kaća“, „Una“ iz Novog Grada i „Kolovit“, kao domaćin“, rekao je Mirko Borjanović, predsjednik KUD-a „Kolovit“ Gradiška.

15. međunarodni festival folklora organizovan je u okviru manifestacije „Gradiška jesen 2017“. Festival je svečano otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška Davor Glišić.

„Ova manifestacija pomoviše tradiciju i kulturu, ali je i veoma važna za sklapanje prijateljstava i razmjenu iskustava između folklornih društava“, rekao je Glišić.

Drugog dana festivala, na platou ispred Kulturnog centra, organizovana je prodaja suvenira koje su pripremili članovi KUD-ova, kao i prezentacija domaćih proizvoda sa područja Gradiške.

U večernjim časovima učesnici festivala prodefilovali su ulicama Gradiške, nakon čega su se gradiškoj publici predstavili različitim folklornim igrama.

U okviru 15. međunarodnog festivala folklora učesnici su trećeg dana imali priliku da se takmiče u kuvanju pekmeza, kao i u tradicionalnim igrama nadmetanja.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3112{/gallery}