Vremenska prognoza

četvrtak, 13 jul 2017 17:15

Na 11. Petrovdanskom saboru folklora nastupilo 25 KUD-ova

Mjesna zajednica Brezik Laminci i ove godine bila je centralno mjesto okupljanja kulturno - umjetničkih društava iz različitih krajeva BiH.

Na 11. Petrovdanskom saboru folklora nastupilo 25 KUD-ova

Tokom dvodnevnog programa 11. Petrovdanskog sabora folklora, 25 folklornih ansambala igrom, pjesmom i narodnim nošnjama predstavilo je tradiciju i običaje iz svoga kraja. Tradicionalnu manifestaciju organizovalo je  KUD „Dukati“ iz Brezik Laminaca.

„Cilj nam je da očuvamo našu tradiciju, kulturu i običaje, i da se djeca međusobno druže. Teško je organizovati ovakvu manifestaciju, ali zajedničkim snagama smo uspjeli. Posebno se zahvaljujem Udruženju žena „Breza“, koje nam je mnogo pomoglo“, naglasio je Ranko Cumbo, predsjednik KUD-a „Dukati“  iz Brezik Laminaca.

„Predstavićemo se sa nekoliko koreografija. Ovo nam je peti put da smo na Petrovdanskom saboru, i uvijek se rado odazivamo“, istakao je Marinko Koprena, predsjednik KUD-a „Mladost“ Zalužani i koreograf KUD-a „Opanak“ Borkovići.

„Moramo se zalagati za očuvanje naše tradicije, jer narod koji vodi računa o svojoj tradiciji i kulturi ima šanse da opstane“, rekao je Milenko Đukić, predsjednik KUD-a „Janj“ Strojice.

„Imamo dobru saradnju sa „Dukatima“. Iste godine smo počeli sa organizacijom manifestacija, oni u Lamincima, a mi u Ribniku, tako da smo od samog početka zajedno“, kaže Marija Mitrović, predsjednik KUD-a „Ribnik“ iz Ribnika.

11. Petrovdanski sabor folklora u Brezik Lamincima, pored nastupa, uveličao je i defile kulturno - umjetničkih društava.

Vrijedne laminačke domaćice posjetiocima manifestacije poslužile su tradicionalnu domaću hranu, pripremljenu po receptima njihovih majki i baki.

„Imamo slani i slatki program. Tu je grah prebranac, sarma, razne pite i uštipci, a od slatkiša imamo različite kolače, štrudle, itd. Naši posjetioci najviše vole pitu. U našem selu dosta žena priprema tradicionalnu hranu, što mi je jako drago“, rekla je Tanja Marković, predsjednik Udruženja žena „Breza“ iz Laminaca.

Tradicionalna jela iz svoga kraja na gastrofestu predstavile su i članice KUD-a „Mladost“ iz Zalužana.

„Izložili smo pite, kobasice, slaninu, različite priloge i povrće. Većina žena je zaposlena, ali smo se potrudile i pripremile ovu hranu za naše prijatelje iz Laminaca“, istakla je Ljiljana Ljujić, članica društva.

Pažnju posjetioca Petrovdanskog sabora folklora privlačili su i proizvodi od meda, te šareni štandovi prepuni različitih rukotvorina.

„Od pčelinjih proizvoda u ponudi imamo med, polenov prah, propolis, matičnu mliječ i drugo“, priča Nataša Trninić, pčelar iz Nove Topole.

„Ručne radove naše članice su radile sa puno ljubavi. Imamo različite rukotvorine, vezove, nakit i još mnogo toga“, kaže Gordana Todorović, predsjednik Udruženja žena „Crvena ruža“ Gradiška.

Podršku u organizaciji dvodnevne manifestacije, 11. Petrovdanskog sabora folklora u Brezik Lamincima, dala je opština Gradiška.

„Lijepo je vidjeti ovoliko folklornih društava na jednom mjestu i prisustvovati ovom događaju. U ova teška vremena narodu trebaju ovakve manifestacije da se opuste i zabave, uz tradicionalne igre i pjesmu“, ističe Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

Organizatori Petrovdanskog sabora folklora, KUD „Dukati“ iz Brezik Laminaca, zadovoljni su realizacijom ovogodišnje manifestacije, te se nadaju da će ona biti još bogatija i masovnija u godinama koje dolaze. KUD „Dukati“ trenutno broji oko 60 članova, istinskih zaljubljenika u folklorne igre, koji teže da očuvaju i njeguju tradiciju i običaje naroda sa ovih prostora.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2986{/gallery}