Vremenska prognoza

petak, 28 april 2017 08:47

Narodna biblioteka obilježila 120 godina od rođenja Vase Čubrilovića

U Narodnoj biblioteci u Gradišci održana je manifestacija „120 godina od rođenja Vase Čubrilovića“ .   

Narodna biblioteka obilježila 120 godina od rođenja Vase Čubrilovića

Profesorica  književnosti, Radana Vila Stanišljević, navodi  da ovakvim manifestacijama nastojimo čuvati od zaborava porodice koje su dale veliki doprinos čovječanstvu.

– Vasa Čubrilović je bio naučnik, akademik, radoznalog duha, nesvakidašnje prirode, burne biografije i istorije. Mislim da bi bilo dobro da se u Gradišci ustanovi da pominjemo značajne porodice koje su tu živjele. Ima značajnih porodica koje pokriva prolaznost, a bilo bi lijepo da priređujemo druženja u kojima bi o njima pričali, jer bi tako naši potomci učili – kaže profesorica Radana.

– Ovo nije prvi put da priređujemo manifestaciju a da je vezana za Čubriloviće. Mi smo već imali promociju legata porodice Čubrilović koji posjeduje biblioteka. Cilj ovakvih manifestacija jeste da se ne zaborave Čubrilovići ali i drugi veliki ljudi - Snježana Miljković, vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Gradiška.

U programu su učestvovali mali bibliotekari  OŠ „Vasa Čubrilović“ koji su recitovali pjesme iz perioda života Čubrilovića, te je pročitano i nekoliko  sastava posvećenih ovom velikanu. O legatu porodice Čubrilović i Lokalnoj kulturnoj baštini govorila je bibliotekarka Danijela Brajić.

– Vasa Čubrilović je 1984. godine našoj biblioteci poklonio 2000 knjiga sa željom da poklon nosi naziv zadužbina Vida Koprivica Čubrilović. U strahovitom požaru koji se dogodio 2005. godine, gdje je izgorio cjelokupan bibliotečki fond, uništen je i veći dio zbirke Čubrilovića. Sačuvano je 220 knjiga, 3 časopisa i 14 fotografija zahvaljujući metalnom sefu u kojem su knjige bile pohranjene – rekla je bibliotekarka Danijela Brajić.

U povodu obilježavanja godišnjice rođenja Vase Čubrilovića, u Narodnoj biblioteci postavljena je i izložba Udruženja „Denarius“ iz Gradiške.

– Izložili smo predmete iz perioda života Čubrilovića, to je Austrougarski period kao i predmete vezane za sokloare, jer je Udruženje Sokolara tada bilo vrlo aktivno čiji je član bio i sam Vasa. Izložen je originalni sokolski broj iz tog perioda, sokolska kapa, fotografije, prigodne značke sa manifestacija i slično – kaže Alen Mešić iz  Udruženja „Denarius“.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su gradiški sveštenici, predstavnici lokalne vlasti, društvenog i kulturnog života i ostali građani.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2777{/gallery}