Vremenska prognoza

četvrtak, 07 septembar 2017 20:41

Očuvanje srpskog jezika i ćirilice od ključnog značaja za opstanak Srba

Lingvista prof. dr Miloš Kovačević u gradiškoj Gimnaziji održao je predavanje na temu „Značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma“.

Očuvanje srpskog jezika i ćirilice od ključnog značaja za opstanak Srba

Predavanje je organizovano povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, i prva je u nizu manifestacija u okviru programa „Gradiške jeseni 2017“.

Jezik i pismo su identitet jednog naroda, te ukoliko oni nestanu, nestaje i narod sa njima, poručuje Kovačević. Srbi su, ističe, jedinstveni po svom jeziku, a posebno po svom pismu – ćirilici.

„Srpski jezik je toliko vezan za ćirilicu, tako da se svaki put kad se govorilo o progonu ćirilice, to odnosilo i na progon jezika i srpskog naroda. Nažalost, mali broj ljudi vodi računa o jeziku i pismu, te su mnogi gotovo nepismeni. Ako želimo da ostanemo i opstanemo ovdje moramo da čuvamo srpski jezik i ćirilicu“, rekao je Kovačević.

Kovačević naglašava da su i prvi kriterijumi Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, koju najavljuju Republika Srpska i Srbija, upravo jezik i pismo, jer su oni, napominje, objedinjujući faktor jednoga naroda.

„Danas su engleski jezik, ali i latinica zavladali na globalnom nivou. Zato mi moramo pisati Deklaraciju kojom ćemo udariti temelje srpskog filološkog programa, a samim tim i temelje za opstanak Srba“, naglasio je Kovačević.

Direktor Gimnazije u Gradišci Vesna Krunić istakla je da je ova obrazovna ustanova jedna od onih koje se aktivno zalažu za  očuvanje srpskog jezika i pisma.

„Svaka škola je čuvar našeg jezika i pisma, a samim tim i tradicije, jer ukoliko ne znamo ko smo, kakav je naš jezik i koje je naše pismo, onda ne možemo znati ništa iz naše prošlosti, niti možemo graditi sadašnjost i budućnost“, rekla je Krunićeva.

Prisustvujući predavanju, značaj srpskog jezika i ćirilice istakli su i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

„Svako od nas građana trebao bi da brine o očuvanju našeg jezika i pisma. Mi radimo na zakonskim rješenjima koji se tiču ovog pitanja, ali nijedan zakon ne može da sačuva jezik, koliko to može sam narod“, naglasio je Malešević.

„Naša je obaveza da baštinimo srpski jezik i ćirilicu, kako bi sačuvali identitet naroda i države. Moramo poštovati tuđe, a svoje njegovati i čuvati, jer je to jedini način za opstanak na ovim prostorima“, rekao je Adžić.

Predavanju na temu „Značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma“ pored pometnutih, prisustovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kulturnog i javnog života Gradiške, te prosvjetni radnici i gradiški gimnazijalci.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3107{/gallery}