Vremenska prognoza

ponedeljak, 10 april 2017 13:32

Održan dječiji festival folklora u Gradišci

U Kulturnom centru Gradiška održan je četvrti dječiji festival folklora na kojem je nastupilo oko 300 djece uzrasta od 5 do 15 godina.

Održan dječiji festival folklora u Gradišci

Festival pod nazivom „Ajte djeco sa svih strana kolo kolovito zaigrati s nama“organizovalo je Kulturno-umjetničko društvo  "Kolovit" iz Gradiška.
Predsjednik društva Mirko Borjanović kaže da je festival poseban, jer svake godine dolaze društva iz raznih gradova i država, te se predstavljaju igrama iz svojih krajeva. „Prvenstveno želimo da djeca razvijaju i sklapaju prijateljstva između društava, da imamo priliku da mi boravimo kod ansambala koji su kod nas bili“ rekao je Borjanović.
Osim domaćina, nastupila su i druga društva. Prvi put igrama iz Bele krajine i igrama iz Dimitrovgrada predstavilo se Kulturno prosvetno športno humanitarno društvo „Vuk Karadžić“ iz Slovenije, koje postoji 21 godinu.Kao i društvo iz Slavonije na sceni  Kulturnog centra prvi put su nastupili članovi ansambla „Starča“ iz Hrvatske koji radi u tri sekcije.Pored ovih društava nastupili su folkloraši Srpskog kulturnog umjetničkog društva dr „Mladen Stojanović“ iz Prijedor, zatim „Una“ iz Novog Grada, i „Mladost“ iz crkvene opštine Staparske Razboj.
Domaćini KUD „Kolovit“ na ovom festivalu predstavili su se igrama iz Srbije i Republike Srpske, a nastupilo je oko 100 mališana.Inače u društvu djeluje oko 300 djece. Predsjednik Kolovita Mirko Borjanović kaže da je im prošla godina bila uspješna te se nada da će takva biti i ova.
Dječije grupe ovog ansambla očekuju nastupi u Bugarskoj, pripremni ansambl u Češkoj, a članovi prvog ansambla trebali bi zaigrati u Makedoniji, Srbiji, Engleskoj i na festivalu u Dubajiu. Pored svega toga ove godine Kolovit planira obilježiti 25 godina postojanja sa svečanom akademijom i koncertom.

Info+ kablovski kanal