Vremenska prognoza

ponedeljak, 10 jul 2017 13:02

Održan Koncert srpskog folklora u Gradišci

Nastupom folkloraša iz Toronta, Novog Sada i Bačke Palanke održan je Koncert srpskog folklora u Kulturnom centru Gradiška.

Održan Koncert srpskog folklora u Gradišci

Prvi put publici u Gradišci predstavili su se članovi Srpskog kulturnog centra “Oplenac” iz Toronta. “Mnogo je igrača koji su prvi put u RS, posebno je im zadovoljstvo što će se ovde predstaviti. Imamo oko 450 članova” kaže Saša Bogunović, iz SCA “Oplenac” iz Toronta.
Na sceni Kulturnog centra prvi put su zaigrali i folkloraši iz Novog Sada. “Naše društvo je veoma staro. Osnovano je 1934. godine pod blagoslovom bačke eparhije u Novom Sadu i tokom ovih godina proputovali smo mnoge zemlje” kaže Dragan Narančić, iz FA “Vila” iz Novog Sada.
Iako nisu, kao prethodna dva ansambla, prvi put u Gradišci, članovi iz Bačke Palanke kažu da su uzbuđeni zbog nastupa. “Mi imamo desetak  folklornih grupa i oko 400 članova” rekla je Svetlana Radanović, iz CTKU „Kosta Abrašević“ Bačka Palanka.
Koncert srpskog floklora u Gradišci organizovan je zahvaljujući KUD „Kolovit“ i Ansamblu narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” iz Banja Luke. Ovo banjalučko društvo već drugu godinu za redom priređuje trodnevni Festival srpskog folklora u svom gradu. “Prvu veče igrali su ansambli iz Banja Luke,a posljednju treću učestvovaće ovi folkloraši” rekao je Vladimir Tomašević, iz ANIP “Veselin Masleša” Banja Luka.
Iz ovog anamlba kažu da im je cilj da festival postane tradicionalan te da na njemu folkloraši iz raznih krajeva predstavljaju svoju kulture i običaje.

Info+ kablovski kanal