Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 april 2017 14:39

Održano Guslarsko veče u Kulturnom centru u Gradišci

Vitomir Arsenić iz Istočnog Sarajeva i Vasa Đondović iz Crne Gore  izveli su poemu „Besmrtnici sa Bokova“  autora Mome Blagojevića. 

Održano Guslarsko veče u Kulturnom centru u Gradišci

Blagojević je naveo da je ova manifestacija posevećena 72. godišnjici slobode i 25. godišnjici Republike Srpske u čije temelje je živote ugradilo i 16 boraca na Bokovima 1992. godine.

- Želimo da se podsjetimo naših momaka, naših heroja koji su nam podarili slobodu u kojoj danas živimo jer je grijeh zaboraviti one koji su dali svoje živote za našu slobodu i potomke. Ovo će biti samo uvertira i sljedeći put ćemo napraviti nešto novo. Cilj nam je da i se gusle vrate u naše krajeve i naše domove – kaže autor Blagojević. 

Guslar Vitomir Arsenić kaže da su gusle stara srpska vjekovna tradicija u kojima je satkana sva istorija koju ne možemo pronaći ni u jednom današnjem udžbeniku.

– One samo istinu govore, one samo slobodu zbore. Gusle su najbolji i najvjerniji predstavnik svoga roda i naša epska poezija i tradicija – kaže guslar Arsenić i napominje  da je popularnost gusala vremenom jenjavala, ali da  su unazad nekoliko godina ponovo oživile, jer  se ljudi sve više vraćaju svojim  korijenima i vjeri. 

- Zadnjih dvadeset godina, od Odbrambeno-otadžbinskog rata je sve malo zaživjelo, ali još uvijek nedovoljno. Gusle nisu zastupljene u nauci, prosvjeti, kulturi i školama. Nažalost, jedino mi guslari vodimo računa o tome i trudimo se da približimo kroz ovakve manifestacije gusle narodu – kaže Arsenić.

Gusle su i dio porodične tradicije  Vase Đondovića iz Crne Gore, koji kaže da je ovaj istrument vijekovima čuvao identitet našeg naroda.

– Slobodno mogu da kažem da su gusle instrument koji nas je doveo na kapiju 21. vijeka jer kako kaže pjesnik „Gusle su odjek našeg bića“. Pjevanjem uz gusle počeo sam se baviti od svoje rane mladosti jer potičem iz tih krajeva gdje osim gusala, frule i dvajenica drugih instrumenata i nema – kaže guslar Đondović. 

Na ovoj večeri promovisan je  i CD „Besmrtnici sa Bokova“  čija sredstva od prodaje će biti usmjerena za izgradnju spomen obilježja u Brestovčini, Srbima ubijenim 1945. godine, rekao je Blagojević.

Napominje,  da je izdavanje CD-a pomogao predsjednik RS,  te da je  pokrovitelj Guslarske večeri  načelnik opštine Gradiška. 

U kulturno- umjetničkom programu, osim guslara nastupili su i gradiški umjetnici. 

Info+ kablovski kanal