Vremenska prognoza

četvrtak, 19 oktobar 2017 16:35

Otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba slika i vajarskih radova „Belezi  velikih zločina“.

Otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda, a autor je Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja.

„Belezi velikih zločina“ predstavljaju 15-ak radova koje su stvarali ugledni srpski umjetnici, među kojima su Milić od Mačve, Zdravko Mirčeta, Zoran Turkan, Jovan Soldatović, Vesna Tatar, i drugi, na zajedničku temu: „Velika tragedija srpskog naroda u 20. vijeku“.

„Izložba je prošle godine pripremljena povodom obilježavanja godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca 1945. godine. Cilj nam je da proširimo izložbu sa još 10-ak radova na zadatu temu“, istakao je Đurić Mišina.

Izložba je do sada prikazana u osam gradova RS, a u gradiškom Zavičajnom muzeju ostaće otvorena narednih 15 dana. Direktor Bojan Vujinović istakao je da ova izložba ima poseban značaj, jer oživljava sjećanja na sve nemile događaje i veliko stradanje srpskog naroda u proteklim ratovima, koje, naglašava, ne smije biti zaboravljeno. Stoga, poziva Gradiščane da u što većem broju pogledaju izložbu.

„Izložba je važna za Gradišku jer su na slikama prikazana i dešavanja sa ovih prostora. Veliki umjetnici dali su jedan novi prikaz stradanja“, naglasio je Vujinović.

Nakon Gradiške, izložba „Belezi velikih zločina“ biće predstavljena u Hercegovini, a potom i u Crnog Gori.

Info+ kablovski kanal