Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 april 2017 15:00

Otvorena izložba grafika “Svjetlost i sjenka duše” autora Borislava Šokčevića

U galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci otvorena je izložba grafika „Svjetlost i sjenka duše“, autora Borislava Šokčevića. 

Otvorena izložba grafika “Svjetlost i sjenka duše” autora Borislava Šokčevića

Na devetoj samostalnoj izložbi, našla su se do sada ne objavljivana djela,  koja su nastajala u različitim periodima autorovog života.

–Tu ima djela različite starine. Od početka mog stvaranja pa do danas. Većina tih slika nije tematski obilježena. To su slobodne teme, koje su dolazile spontano, neke sa povodom, koji je bio lične prirode  ali isto tako i sveopšteg karaktera – kaže autor Borislav Šokčević. 

O izložbi je govorio akademski slikar Milovan Čikić, koji navodi da su izložbe dr Šokčevića u gradu na rijeci Savi, postale tradicionalne. Ističe, da  su različiti motivi obogatili ovu izložbu, a tehnika slikanja  je nešto po čemu je autor prepoznatljiv.

– To je tuš na papiru gdje je gotovo grafičkim izrazom autor prikazao različite scene, jasno odvojivši svijetlo od tame. U tome i jeste simbolika samog naziva izložbe, koja je ispunila sva naša očekivanja – kaže Čikić. 

Autor napominje da su izložene slike  samo dio ciklusa „Svjetlost i sjenka duše“ te da svaka od njih predstavlja  trenutak proživljenog života.

– To je jedna scena iz života, dio pređenog puta, staza i sve ono što je moglo da podstakne razmišljanje i emotivnu stranu. Sve to je nailazilo na prihvat kod mene a ja sam od toga stvarao – kaže Šokčević.

Ovom prilikom, Šokčević je jednu od svojih slika poklonio  dirigentici Svjetlani Paunesku, kao nagradu za doprinos u razvoju kulturnog života Gradiške opštine. Izložbu, koja je upriličena povodom obiježavanja  Dana opštine, 24. aprila, otvorio je načelnik opštine Zoran Adžić. 

Zainteresovani izložbu u galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci mogu pogledati do 10. maja.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2766{/gallery}