Vremenska prognoza

sreda, 26 april 2017 15:16

Otvorena izložba “Rathaus zero” u Gradskoj vijećnici u Gradišci

Izložba “Rathaus zero” banjalučkog umjetnika Slobodana Vidovića, otvorena je u zgradi Gradske vijećnice u Gradišci.

Otvorena izložba “Rathaus zero” u Gradskoj vijećnici u Gradišci

Riječ je o zanimljivoj postavci sačinjenoj od 15 radova, raspoređenih u neadaptiranim prostorijama Vijećnice.

– Ambijent je odličan, ja sam u stvari na njega i reagovao. Već dvije tri godine obilazim ovaj prostor a u međuvremenu sam završavao projekat mojih slika i učinilo mi se da bi se slike odlično uklopile u ovaj prostor– rekao je autor Vidović. 

Izložba je organizovana na inicijativu predstavnika gradiškog Zavičajnog muzeja, s ciljem privlačenja donatora kako bi ih animirali da pomognu rekonstrukciju ovog važnog objekta za istoriju Gradiške i okruženja.

– Krenuli smo u jedan novi projekat u indirektonom smislu, projekat obnove Gradske vijećnice koja je sagrađena krajem 19. vijeka za vrijeme vladavine Austrougarske. Građena je u pseudomavarskom stilu i mislim da će na ovaj način direktno ili indirektno, zahvaljujući našim sugrađanima i potencijalnim donatorima, ova priča biti pokrenuta. Moramo pronaći način, ideju i projekte kojima ćemo prikupiti sredstva i obnoviti naš biser arhitekture u opštini Gradiška – rekao je vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja, Bojan Vujinović.  

Otvarajući izložbu, načelnik opštine Zoran Adžić, navodi da je Gradska vijećnica jedini objekat u BiH koji nije rekonstruisan. Napominje,  da opštinska  vlast, čini sve kako bi  se iznašla sredstva za njenu obnovu.

– Lokalna uprava već ima izdvojenih 50.000KM kako bi se započela obnova. U narednom periodu pokušaćemo putem međunarodnih organizacija obezbijediti sredstva. Imamo obećanja i od Vlade Austrije koja je zainteresovana da nam maksimalno pomogne kako bi se ovaj objekat doveo u funkciju. Mi u Gradišci nismo svjesni koje velelepne istorijske  objekte imamo i šteta je da budu prazni. Moramo da ih damo na upotrebu građanima – kaže Adžić i napominje da je u budućnosti planirano da u vijećnicu bude smješten Zavičajni muzej, Narodna biblioteka i druge opštinske institucije. 

Podsjećamo, da je lokalna vlast 2010. godine iz opštinskog budžeta finansirala rekonstrukciju krovne konstrukcije i vanjske fasade, dok je još potrebna unutrašnja adaptacija zgrade.

Izložbu slika, Slobodana Vidovića, u zgradi Gradske vijećnice građani mogu pogledati  do 15. maja.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2772{/gallery}