Vremenska prognoza

utorak, 27 jun 2017 16:19

Počela kolonija „Bardača-Srbac 2017“

Na Bardači kod Srpca počeo je 34. saziv Likovno-ekološke kolonije "Bardača-Srbac 2017“ koji je okupio 12 akademskih slikara iz Srbije i Republike Srpske.

Počela kolonija „Bardača-Srbac 2017“

Oni će u ovom prirodnom rezervatu do 2. jula stvarati djela na zadatu temu „Čuvari Bardače“. Učesnici ove kolonije prvi put su Zoran Krulj, akademski slikar iz Beograda i Zorica Lujić iz Šipova.Oni kažu da su zadovoljni ambijentom, okruženjem i organizacijom ove kolonije.
U sklopu kolonije učesnici će posjetiti i manastir Osovicu,a kao i svake godine biće organizovana škola slikanja za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srpca i okolnih opština. „Tema ovogodišnje kolonije je „Čuvari Bardače“ o čemu će na završnoj večeri koja je planirana 2. jula u motelu „Bardača“ na okruglom stolu govoriti aktivisti Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke, a biće prikazan i dokumentarni film „Retrospektiva uništavanja Bardače“ iz njihove produkcije“ rekla je Sandra Miholjčić, v.d. direktora Centra za kulturu u sport Srbac.
Likovno-ekološka kolonija "Bardača-Srbac 2017“ jedna je od najstarijih kolonija na prostorima bivše Jugoslavije, kojoj je temelje udario poznati novosadski akademski slikar, Srpčanin po porijeklu, Rajko Petković još davne 1983. godine. Kroz bardačku koloniju u protekle tri decenije prošlo je oko stotinu poznatih slikara iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije i nekoliko drugih zemalja, pa ima i međunarodni karakter.
Po završetku ove kolonije planirane su izložbe nastalih radova i u drugim gradovima po Republici Srpskoj.Organizator, Javna ustanova Centar za kulturu i sport Srbac, kažu da su pokrovitelji ove kolonije Кabinet Predsjednika Republike Srpske,Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Prirodno-matematički fakultetu Banja Luka, Opština Srbac i drugi sponzori.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2938{/gallery}