Vremenska prognoza

petak, 03 mart 2017 14:45

Pred srbačkom publikom predstava “Stradalnici” koja upozorava na rizično ponašanje mladih

Banjalučko studentsko pozorište izvelo je predstavu „Stradalnici“ francuskog autora  Ežena Brijea u srbačkom Domu kulture. Radnja predstave smještena je u 20 vijek a tema je polno prenosiva bolest.

Pred srbačkom publikom predstava “Stradalnici” koja upozorava na rizično ponašanje mladih

Adaptaciju i režiju uradila je Ljiljana Čekić. – Ova tematika je zanimljiva jer polazi od priče sa početka 20 vijeka u Parizu. Imamo i jedan vid antičkog hora koji komentariše događaje iz tog perioda iz pozicije današnjeg vremena. U predstavi se čita autentično pismo HIV pozitivnog pacijenta i sva priča koja se odigrava prije 100 godina je u jasnoj korelaciji sa današnjim dešavanjima-  rekla je Ljiljana.

Glumci studentskog pozorišta predstavu su spremali više od tri mjeseca. Deset omladinaca  pojavljuje se na sceni, a nekima od njih ovo je i prvo glumačko iskustvo. U predstavi se pojavljuje i srpčanka Nevena Savić.

– Ja sam u ovu  predstavu došla sasvim slučajno. Drago mi je da učestvujem. Ljiljana je odličan režiser. Predstava nije zahtjevna, nije nam bilo teško ispuniti sve što se od nas traži – rekla je Nevena Savić, član Amaterskog pozorišta „Domino“ iz Srpca.

Nakon predstave edukovani savjetnik u prevenciji i ranoj dijagnostici polno prenosivih bolesti Siniša Karakaš sa banjalučkog Kliničkog centra,  održao je predavanje na pomenutu temu,  nakon čega je otvorena diskusija sa publikom.

– Mladi nažalost nisu dovoljno upoznati sa polno prenosivim bolestima i  načinu na koji se one prenose. To su pokazala i istraživanja sa predavanja koja sprovodimo u kojima razgovaramo sa učenicima. Želimo da se to promjeni i da im se skrene pažnja na opasnosti rizičnog ponašanja – kaže Karakaš.

Predstavnici  Centra za kulturu i sport, smatraju da su  edukativne predstave poput ove   korisne za učenike i potrebne srbačkoj opštini.

– Ovakve predstave svakako imaju svoj značaj u smislu edukacije učenika o polno prenosivim bolestima. Samim tim smanjuje se neplodnost kod mladih  i povećava natalitet što je cilj opšte društvene zajednice.  Ovu predstavu treba da sponzorišu sve opštine i škole jer ima višestruku društvenu korist – kaže Stevan Umljenović, stručni saradnik Centra za kulturu i sport u Srpcu.  

Predstava „Stradalnici“ prvenstveno je namijenjena školskoj omladini te je u planu njeno prikazivanje i po banjalučkim školama. Do sada, predstava je odigrana na dva festivala, u Zenici i Kotor Varošu, gdje je dobila najveći broj glasova  publike i proglašena najboljom predstavom festivala.

Info+ kablovski kanal