Vremenska prognoza

petak, 08 septembar 2017 17:30

Predstavljanje narodne nošnje Lijevče Polja 11. i 13. septembra u Gradišci

Knjiga „Narodna nošnja u Lijevče Polju“, autora Darija Drinića, Gradiščanima će biti predstavljena u Kulturnom centru, u ponedjeljak, 11. septembra, u 19:30 h.

Predstavljanje narodne nošnje Lijevče Polja 11. i 13. septembra u Gradišci

Ovom prilikom održaće se i nesvakidašnja revija narodnih nošnji.

„Narodna nošnja u Lijevče Polju“ prva je knjiga mladog autora, a ujedno i prvi zbornik u kojem se obrađuje ova tematika.

„Od 1959. godine se niko nije bavio narodnom nošnjom iz Lijevča, a to nam je veoma važno jer kroz nošnju saznajemo ko smo i šta smo. Vrijeme je da našu nošnju prikažemo u najboljem svijetlu. U okviru revijalnog dijela, svakodnevnu i obrednu nošnju nosiće članovi KUD-a „Kolovit“ iz Gradiške. Cjelokupan događaj uveličaće i tamburaško društvo „Pelagić“ iz Banjaluke, tako da će to biti veoma zanimljivo za pogledati“, rekao je Drinić.

Dva dana kasnije, u Zavičajnom muzeju, Drinić će prirediti izložbu starih fotografija i etnološke građe Lijevče Polja. Otvaranje izložbe planirano je u 19 časova.

„Na fotografijama će biti prikazani naši preci u nošnjama i različitim situacijama. Takođe, upriličićemo to veče i statičnu postavku narodnih nošnji i pojedinih reprezentativnih odjevnih predmeta“, naglasio je Drinić.

Oba događaja organizovana su u okviru programa „Gradiške jeseni 2017“, a u saradnji sa Zavičajnim muzejom. Pored pomenutih, u toku trajanja „Gradiške jeseni“ muzej će organizovati i druge sadržaje.

„U Gornjim Podgradcima, 19. septembra, na platou ispred Doma kulture „Lepa Radić“, imaćemo retrospektivu istorijske izložbe „Putevi pobjede“. Program  završavamo sa izložbom slika sa ovogodišnje likovne kolonije u Gradišci, koja će biti otvorena 22. septembra u 13 h“, istakao je  Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Iz Zavičajnog muzeja u Gradišci pozivaju sve građane da u što većem broju poprate navedene manifestacije.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3111{/gallery}