Vremenska prognoza

utorak, 12 septembar 2017 17:34

Predstavljena knjiga „Narodna nošnja u Lijevču polju“

U Kulturnom centru Gradiška predstavljena je knjiga „Narodna nošnja u Lijevču polju“, autora Darija Drinića,te je upriličena i revija narodnih nošnji koju su nosili modeli, članovi KUD „Kolovit“.

Predstavljena knjiga „Narodna nošnja u Lijevču polju“

Autor knjige Dario Drnić kaže da je nakon šest godina sakupljačke djelatnosti uz pomoć opštine Gradiška i Zavičajnog muzeja uspio da sav svoj rad pretoči u pisanu riječ i objavi zbornik o narodnim nošnjama i životu u Lijevču polju. „Do sada su postojali parcijalni radovi na određenu temu, ali ovo je prvi put da imamo jedan sveobuhvatan zbornik koji se bavi narodnim životom u Lijevču“ rekao je Dario Drinić, autor knjige.
Rad ovog mladog gradiškog autora pohvalio je ministar prosvete i kulture Dane Malešević. On je rekao da je narodnja nošnja pokretno blago i dokaz da su ovdje Srbi dugo živjeli. Smatra da je bilo vrijeme da to neko prikupi i pretoči u pisanu riječ i tako sačuva od zaborava.
Promociji knjige i reviji narodnih nošnji prisustvovao je i načelnik opštine Gradiška koji kaže da je Dario Drinić mlad čovjek posvećen svojoj naciji i narodu.
„Dario Drnić je mlad intelektualac sa začuđujućom snagom da se bavi jednom temom koja danas nije atraktivna za mlade ljude i time je njegova uloga u svemu ovome značajnija“ rekla je recenzent Radana Vila Stanišljević.
Promociji knjige „Narodna nošnja u Lijevču Polju“ i reviji narodnih nošnji prisustvovali su i episkop pakračko- slavonski Jovan,  sveštenici arhijerejskog namjesništva gradiškog, predstavnici javnih institucija i brojni građani.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3120{/gallery}