Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 maj 2017 10:08

Promovisana antologija „Priče o Danilu Kišu“

Antologija „Priče o Danilu Kišu“, autora Milenka Stojičića, predstavljena je u Kulturnom centru u Gradišci.

Promovisana antologija „Priče o Danilu Kišu“

Antologija sadrži 35 pripovjedaka, napisanih od strane poznatih pisaca bivše Јugoslavije, koji su se u svom književnom stvaralaštvu posvetili Kišovom liku i djelu.

Stojičić kaže da je na ovaj način želio da evocira uspomene na lik i djelo Danila Kiša, jednog od najpoznatijih srpskih proznih pisaca, te da istakne njegovu važnost u okvirima moderne književnosti.

„Nakon dugogodišnjeg istraživačkog rada želio sam da pokažem da je Kiš živ, i kao ličnost i kao pisac. Neke od priča govore o Kišovom neobičnom karakteru i njegovoj eksplozivnosti, dok se druge bave pojedinim momentima iz piščevog života“, pojasnio je Stojičić.

Stojičić kaže da ga su ga lik i dijelo Danila Kiša fascinirali još od srednje škole. Pročitavši djelo „Rani jadi“, u njemu se javila želja da upozna ovog velikog pisca. Radeći kao novinar, san mu se ostvario, te se nekoliko puta susreo sa Kišom. Antologija „Priče o Danilu Kišu“ sadrži mnoge zanimljive priče o srpskom piscu, koje su iznenadile čak i neke od Kišovih najbližih prijatelja, naglasio je Stojičić.

„Veliki pisci umiru dva puta, jednom fizički, a drugi put kad ih se zaboravi. Zato ova antologija pamti Kiša u 35 portreta“, rekao je Stojičić.

Antologija „Priče o Danilu Kišu“ u prethodnom periodu predstavljena je i u Banjaluci i Beogradu, gdje je privukla veliku pažnju čitalaca.

Info+ kablovski kanal