Vremenska prognoza

utorak, 16 maj 2017 15:07

Prvi Međunarodni muzički festival „KozArs“u Gradišci od 18. do 20. maja

Prvi put u Gradišci od 18. do 20. maja biće održan Međunarodni muzički festival „KozAras“ u organizaciji Udruženja za razvoj kulture „Skomrah“ i Kulturnog centra.

Prvi Međunarodni muzički festival „KozArs“u Gradišci od 18. do 20. maja

Muzički festival okupio je vrsne muzičare, ističu organizatori.

–To je prvi međunarodni muzički festival širokog spektra jer nije ograničen na samo jedan žanr. Tu se radi o savremenoj i kantautorskoj muzici. Ja ću kao domaćin otvoriti festival sa svojim pratećim bendom. Sviraćemo kompozicije koje su nastajale oko Kozare. Druge večeri imaćemo savremni oblik etna, dolazi nam grupa „Spona“ iz Beograda, izuzetan sekstet sa godpodinom Lipovcem na čelu koji je usavršavao gitaru u Španiji – kaže Željko Galonja, organizator festivala.

Pored koncerata, festival „KozArs“ obuhvatiće i muzičko-edukativne radionice o muzici naših prostora, kao i naučni simpozijum „Kozara kroz riječ, zvuk i sliku“.

– Velika mi je čast što smo organizovali dvodnevni simpozijum i što će ga otvoriti jedno od najvećih imena u muzikologiji Evrope prof.dr Sonja Marinković i njena kolegica prof.dr Vesna Mikić – kaže Galonja.

Na konkurs za instrumentalne kompozicije za ovu manifestaciju prijavili su se kandidati iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH. Izabrana su tri djela koja su se izdvojila po specifičnoj stvaralačkoj ideji.

–Imali smo konkurs otvoren šest mjeseci, na koji su se prijavili savremeni kompozitori umjetničke muzike. Pisali su uglavnom za kamerni sastav, koji će izvoditi. Sviraće premijerno kompozicije od autora koje smo odabrali.Od deset izabrali smo tri, duže komozicije – kaže Galonja.

O značaju festivala “KozArs“ za opštinu Gradiška, koji ističe najbolje društveno- istorijske resurse Kozare i Potkozarja,  govorili su i  predstavnici Kulturnog centra.

– Značaj je prije svega istorijski, tradicionalni, kulturološki. Koji god aspekt da uzmemo, zaokružujemo priču o Kozari i Narodno-oslobodilačkoj borbi svih ovih godina stradanja i svega onoga što je živjelo na Kozari – kaže Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra.

Planina Kozara je sama po sebi umjetnost i neiscrpan izvor inspiracije za stvaraoce, napominju organizatori. Dodaju da je ova planina centralna tačka cjelokupnog koncerta festivala putem koje se stvaraju nova djela, zvuci i promišljanja.

Info+ kablovski kanal