Vremenska prognoza

utorak, 04 april 2017 12:29

U Gradišci počeli „Dani ruskog filma“

U Kulturnom centru otvorena je izložba „Rusija - korijeni pravoslavlja“ čime su ujedno počeli i „Dani ruskog filma“ u Gradišci.

U Gradišci počeli „Dani ruskog filma“

 Izložbu je otvorio drugi sekretar Ambasade Ruske federacije u BiH, Anton Sokolov koji je rekao da se izložbom i revijom filmova nastavlja promocija ruske kulture u BiH i RS.

– Publika će moći da pogleda filmove iz devedesetih godina, koji govore o značajnim ličnostima i događajima u Rusiji. Među njima je i vrhunski film „72 metra“ koji govori o ratnoj podmornici – kaže Sokolov.  

Kultura srpskog i ruskog naroda je slična, ističe Sokolov i napominje da postoji veliki broj mostova prijateljstva između RS i Rusije, koje treba njegovati.  Izložba je sačinjena od 100 eksponata, od početka pravoslavlja, prvih krstova i najpoznatijih ikona, kaže Branko Savanović, predsjednik Podružnice udruženja  „Srpsko – ruski most“.  

- Mogu da kažem da sam oduševljen kako je izložba postavljena u Kulturnom centru. Veoma je značajno da nastavimo njegovati odnose koje smo započeli i saradnju koja dugo godina nije bila onakva kakvu želimo. U zadnje vrijeme mnogo više se okrećemo ka Rusiji, našem jedinom istinskom prijatelju – kaže Savanović.  

Manifestaciju „Dani ruskog filma“ u Gradišci organizuje Ambasada Ruske federacije u BiH, Udruženje Srpsko-ruski most“ podružnica Gradiška, Laktaši, Srbac, Derventa i Prnjavor u saradnji sa Kulturnim centrom.

– Cilj ove manifestacije i pružanja jednog dijela ruske kulture našem gradu je stvaranje mogućnosti o formiranju stavova ljudi o kretanjima i trendovima u kulturi. Gradišci to mnogo znači i mi smo sa Ruskom ambasadom započeli razgovore o serijama i raznim programima i ponude ruske kulture ovdje kod nas – kaže Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Prve večeri ove manifestacije gradiščancima je prikazan film „Bitka za Sevastopolj“. Do 6. aprila, kada će se zatvoriti manifestacija „Dani ruskog filma“ publika će imati priliku da pogleda filmove različitih žanrova. Projekcije počinju u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je slobodan.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2705{/gallery}