Vremenska prognoza

ponedeljak, 04 decembar 2017 10:05

U Gradišci predstavljena knjiga „Istorija RS“

Gradiški Kulturni centar, Gradiška organizacija mladih „GROM“ i Bijeljinsko udruženje mladih „BUM“ organizovali su promociju knjige „Istorija RS“.

U Gradišci predstavljena knjiga „Istorija RS“

Autori su politikolog Nenad Kecmanović i istoričar Čedomir Antić.

Ova monografija sadrži prvu cjelovitu istoriju RS i sveobuhvatnu sintezu istorije srpskog naroda na ovim prostorima, istakao je prof. dr Čedomir Antić.

„Naša ideja je bila da pokažemo da je srpski narod policentričan i da ima više svojih istorija koje čine jednu cjelinu. Ja se nadam da će uslijediti pisanje još jedne knjige o široj istoriji RS, jer je to definitivno potrebno“, rekao je Antić.

Antić  naglašava da je najvažniji segment knjige formativni period RS, od 1990. do 1992. godine.

„Zatim smo pisali o Odbrambeno – otadžbinskom ratu i poslijeratnom periodu“, kazao je Antić.

Posjetiocima gradiškog Kulturnog centra, u okviru predstavljanja knjige, Antić je održao i predavanje na temu opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Promocija knjige „Istorija RS“ prvi je događaj koji su zajedno organizovala udruženja „GROM“ i „BUM“, te predstavlja početak njihove međusobne saradnje.

„Ovo je početak saradnje dvije omladinske organizacije koje imaju slične ciljeve i način djelovanja. Potpisaćemo ugovor kako bi definisali prvac našeg zajedničkog rada, kroz koji ćemo nastojati da poboljšamo položaj mladih u našim sredinama“,  naglasila je Jelena Lazić, izvršni direktor „GROM-a“.

„Predavanje Čedomira Antića je prvo koje smo organizovali nakon osnivanja, zato smo odlučili da i saradnju sa drugim udruženjima započnemo sa ovim predavanjem. Nastojaćemo da i u ostalim gradovima RS organizujemo predavanje i promociju knjige“, rekao je  Darko Šerfezi, predsjednik „BUM-a“.

Predstavnici Gradiške organizacije mladih i Bijeljinskog udruženja mladih nadaju se uspješnoj saradnji u narednom periodu, u okviru koje planiraju organizovati različite događaje za mlađu populaciju.

Info+ kablovski kanal