Vremenska prognoza

subota, 25 februar 2017 09:29

U Gradišci predstavljena knjiga „Poslušajte“

U Kulturnom centru Gradiška predstavljena je knjiga „Poslušajte“ sa podnaslovom "Srbi u sve tri vjere i svi drugi", autora Petra Aškrabe Zagorskog iz Foče.

U Gradišci predstavljena knjiga „Poslušajte“

On kaže da je u ovoj knjizi sabrao istraživanja, te je u njoj iznio zaključke šta je utvrdio o svim dešavanjima prije 2.500 godina na prostoru od Zagorske Srbije koja se prostirala od Soluna do Alpi. „Uradio sam sve teme, istorijske, dešavanja, događaje,posebno bitke, ratove, posljedice, seobe naroda. Međutim glavno moje zanimanje u mom istraživanju je istraživanje porijekla porodica na tom prostoru“ rekao je Petar Aškraba Zagorski, autor knjige.

Osim toga u ovoj knjizi je obradio i svakidašnje životne teme, od ljubavi, braka, djece, školstva, te i u ovom djelu autor šalje poruku srpskom narodu. “Želim da im poručim da bude jedinstven među jednim narodom, to je pravoslavnim, poislamljenim i pokatoličenim Srbima, jer sam ja na osnovu prezima utvrdio sve koja smo rodbina i ko je sa kim ista familija bez obzira što su različitih vjera”poručio je Aškraba Zagorski.

O knjizi je na promociji govorio istoričar Boris Cicović. On kaže da ova knjiga neka vrsta upustva kako da se postupa prema životu, školi, navikama, odvikama i slično tome.Smatra da su sve informacije u ovom djelu veoma značajne i korisne. “Mogu nam pomoći jer se razbija fama o takozvanom doseljenju Slovena koja se nije odigrala niti ima istorijskih dokaza o tome” rekao je Cicović.

Petar Aškraba Zagorski  poznat po istraživanju porijekla srpskih prezimena, te po zagovaranju istorije drugačije od zvanične, a ovo mu je 13. knjiga za koju kaže da ju je napisao na osnovu velikog istraživačkog rada u više generacija njegove porodice.On kaže da je u svojim istraživanjima obradio preko 1200 knjiga.

Info+ kablovski kanal