Vremenska prognoza

petak, 19 januar 2018 10:45

U Gradišci prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“

Dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“, prikazan u Kulturnom centru u Gradišci, govori o herojskom podvigu majora JNA Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su poginuli 29. septembra 1991. godine u Bjelovaru.

U Gradišci prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“

Major Tepić, rodom iz Komlenca u Kozarskoj Dubici, nastradao je u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike. Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Autor filma je Nedeljko Lajšić.

„Ovaj dokumentarni film koji traje 81 minut govori o našem jedinom heroju proteklog rata, majoru Milanu Tepiću. On je volio svoju zemlju i bio joj vjeran do kraja. Film je do sada prikazan 11 puta i dvorane su uvijek bile pune“, naglasio je Lajšić.

Film šalje antiratnu poruku, i u njemu nema mržnje, ističe Lajšić, i dodaje da je ovaj dokumentarac nastao sa ciljem da veliča djelo i lik Milana Tepića. Snimanje je trajalo oko dvije godine i to na više lokacija u RS, Hrvatskoj i Srbiji.

Prikazivanje filma u Kulturnom centru podržala je lokalna uprava u Gradišci.

Načelnik opštine Zoran Adžić, prije projekcije, upriličio je prijem za autore filma i članove majorove porodice. Poručuje da herojski čin Milana Tepića ne smije nikada biti zaboravljen.

„Major Tepić je žrtvovao svoj život da bi spasio vojnike i mnoge druge ljude. Učinio je herojsko djelo, jer je želio da sačuva svoj narod. Naša je obaveza da čuvamo uspomenu na njegov podvig, ali i da se borimo za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i da sačuvamo i jačamo RS“, rekao je Adžić.

Povodom prikazivanja filma „Nebo nad Bjelovarom“, u Gradišku je doputovao majorov sin Aleksandar Tepić.

„Drago mi je što sam u Gradišci. Došao sam da pružim podršku autoru u znak zahvalnosti što je snimio ovaj film. Ponosan sam zbog svega ovoga“, kazao je Tepić.

Na mnogobrojne Gradiščane koji su prisustvovali projekciji film je ostavio snažan utisak.

Nakon Gradiške, dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“ biće prikazan u Švedskoj, Njemačkoj i Australiji.

Info+ kablovski kanal