Vremenska prognoza

sreda, 31 maj 2017 14:42

U Gradišci prikazan film „Biti ili ne, Ivan Hiti”

Dokumentarni film "Biti ili ne, Ivan Hiti", u režiji Branka Lazića, glavnog urednika dokumentarnog i stranog programa RTRS-a, prikazan je u Kulturnom centru u Gradišci.

U Gradišci prikazan film „Biti ili ne, Ivan Hiti”

Film govori o vojniku hrvatske vojske Ivanu Hitiju, koji  dobija naređenje da spali najstariju i najveću biblioteku Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Umjesto da biblioteku uništi, on organizuje sklanjanje i premještanje knjiga iz Pakraca u Zagreb. Po povratku u jedinicu zbog neizvršavanja naređenja izbačen je iz vojske, istjeran je sa posla i nikada više nije radio u javnoj službi. Na lokalnom radiju proglašen je izdajnikom, a bilo mu je i prijećeno. Hrabar moralni čin, spašavanja kuturnih dobara „tuđeg“ naroda, za Ivana Hitija pretvorio se u dugogodišnju kaznu. FIlm je izazvao pozitivne reakcije gradiške publike.

“Film je odličan, oduševljena sam ovim čovjekom i njegovom hrabrošću”, kaže Duška Čikić.

“Ovaj film bi trebali pogledati i odrasli i djeca, jer je ovo najbolji primjer ljudstva i junaštva”, rekla je Radana Vila Stanišljević.

Režiser Branko Lazić kaže da je ideju za film dobio prije četiri godine, kada je posjetio Pakrac.

“Kada sam vidio razrušenu biblioteku pitao sam vladiku Jovana šta se tu desilo, a on mi je ispričao priču o Ivanu Hitiju i njegovom poduhvatu. Stupio sam u kontakt sa Hitijem i nekoliko dana ga nagovarao da snimimo film. Na kraju je pristao, a ja sam nastojao da priču što bolje dočaram gledaocima”, istakao je Lazić.

Njegovo Preosveštenstvo vladika Pakračko-slavonski Јovan Ćulibrk istakao je da je Ivan Hiti veoma važna ličnost za Srpsku pravoslavnu crkvu, jer je spasio biblioteku Episkopije pakračke, jednu od najznačajnijih kulturnih institucija srpskog naroda.

“Biblioteka u Pakracu je druga u svijetu po broju ranih srpskih štampanih knjiga. a naša rukopisna zbirka, koju smo nedavno digitalizovali, smatra se jednom od najznačajnijih zbirki na slovenskom jeziku. Ivan Hiti učinio je mnogo, jer ovakva djela grade budućnost”, naglasio je vladika Jovan.

Za svoj hrabri poduhvat, Ivan Hiti odlikovan je 2013. godine od strane patrijarha srpskog Irineja, a priznanje je dobio i od bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Dokumentarni film "Biti ili ne, Ivan Hiti" prikazan je na brojnim svjetskim festivalima, a dobitnik je i nekoliko nagrada.

Info+ kablovski kanal