Vremenska prognoza

petak, 03 novembar 2017 08:43

U Gradišci prikazan film „Lica Lafore“

U Kulturnom centru u Gradišci prikazan je dokumentarni film „Lica Lafore“, autora Denisa Bojića.

U Gradišci prikazan film „Lica Lafore“

Film govori o potresnoj sudbini i višegodišnjoj borbi porodice Gajić iz Banjaluke, čije su dvije kćerke Tatjana i Milana oboljele od Laforine bolesti.

Rad na filmu trajao je oko dvije godine, kaže Bojić.

„Rad je bio naporan, ali je imao uzvišenu misiju. Priča o Laforinoj bolesti ima uporište u svakoj državi svijeta, jer se bavi temom borbe za život djece. Zadovoljni smo jer film pokazuje rezultate, u smislu pronalaska lijeka. Uspjeli smo da se probijemo u svijetu medicine i da ga prikažemo na ključnim mjestima. Uskoro idemo u San Dijego u kompaniju koja će proizvoditi lijek, te se nadamo da će Milana Gajić i sva druga oboljela djeca svijeta dočekati spas“, istakao je Bojić.

Dokumentarni film „Lica Lafore“ u farmaceutskoj kompaniji u San Dijegu biće prikazan 17. novembra, a nakon toga i u Evropskom parlamentu u Strazburu, gdje će se otvoriti debata o rijetkim bolestima.

Film je, osim u RS i Hrvatskoj, sniman i u nekoliko zemalja svijeta, u najvećem istraživačkom centru u Kanadi, zatim u Belgiji i Francuskoj.

„Film je rađen na tri jezika, i upravo ta jezička i geografska kompleksnost govori da ova bolest postoji svagdje na svijetu i da treba da se ujedinimo da pomognemo djeci“, naglasio je Bojić.

Prisustvujući projekciji, Snježana Gajić istakla je da film „Lica Lafore“ prikazuje veliku borbu njene porodice, ali i svih ljudi dobrog srca, kako bi se pronašao lijek za svu djecu oboljelu od Lafore.

„Nije mi jednostavno o tome da pričam, ali mi je drago što cijela priča djeluje motivaciono i što će pokazati da ništa u životu nije nemoguće. Lijek za Laforinu bolest očekuje se početkom iduće godine, zahvaljujući prvenstveno sredstvima iz RS i ovog regiona koja su upotrebljena za pronalaženje lijeka u laboratoriji u Kanadi“, naglasila je Gajićeva.

Borba porodice Gajić sa Laforinom bolešću traje deset godina. Starija kćerka Tatjana preminula je prije tri godine, a mlađa Milana je u prilično lošem stanju.

„Ovisna je o kiseoniku i ima puno komplikacija, ali je veliki borac i svi se nadamo da će dočekati lijek i čuvati uspomenu na svoju sestru“, kazala je Gajićeva.

Projekciju filma „Lica Lafore“ u Gradišci podržali su Kulturni centar, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima i Gradiška organizacija mladih.

Ovom prilikom organizovana je i prodaja knjiga Snježane Gajić, a sav prihod namijenjen je usavršavanju lijeka protiv Lafore.

Info+ kablovski kanal