Vremenska prognoza

četvrtak, 01 jun 2017 17:58

U gradiškom Zavičajnom muzeju otvorena izložba „Svjetlo tame“

Likovna izložba „Svjetlo tame“, autora akademskog slikara Mihaila Mile Sredojevića, otvorena je u Zavičajnom muzeju u Gradišci. Sredojević se slikarstvom bavi dugi niz godina, a ovo mu je jedna od brojnih samostalnih izložbi koje je organizovao.

U gradiškom Zavičajnom muzeju otvorena izložba „Svjetlo tame“

Izložba „Svjetlo tame“ obuhvata djela nastala u proteklih pet godina,  rađena tehnikom ulje na platnu.

„Podjelio sam slike u dva ciklusa. U prvom ciklusu motivi su sitne stvari iz svakodnevnog života, najčešće knjige, a u drugom su ulice, fasade i prozori i ono što im je vrijeme sa svojim protokom učinilo“, rekao je Sredojević.

Sredojević kaže da inspiraciju za slike lako pronalazi, jer je ona svuda oko nas.

 „Često posmatram fotografije pa nakon toga počnem da slikam. Držim se koncepta klasičnog slikarstva, koji se svodi na odnos svijetlo – tamno, zbog čega sam tako i nazvao izložbu“ ističe ovaj umjetnik.

Komentar na izložbu dao je Milovan Čikić, akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika opštine Gradiška.

„Sredojević je ostao vjeran tradiciji akademskog realizma, i on od svoje vizije ne odstupa. Na Akademiji umjetnosti postoji predmet Kopiranje starih majstora, a mlađim kolegama možemo savjetovati da kopiraju Sredojevićev rad“, istakao je Čikić.

V.d. direktora Zavičajnog muzeja u Gradišci Bojan Vujinović istakao je poseban značaj izložbe, jer je, naglašava, Mile Sredojević jedan od najvećih akademskih slikara Gradiške i Potkozarja.

„Drago mi je da smo realizovali ovu izložbu, jer smo to planirali već duže vrijeme. Ovaj umjetnik ima svoj originalni stil, po kojem ga mnogi prepoznaju“, naglasio je Vujinović.

Likovnu izložbu „Svjetlo tame“ Gradiščani mogu pogledati do 30. juna.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2867{/gallery}