Vremenska prognoza

petak, 17 mart 2017 14:14

Uskoro 3D projektor u Kulturnom centru Gradiška

U cilju unaprjeđenja bioskopske djelatnosti, u Kulturnom centru Gradiška u toku ove godine planirana je nabavka 3D projektora.

Uskoro 3D projektor u Kulturnom centru Gradiška

Rukovodstvo ističe da se radi o dugogodišnjoj potrebi ustanove, a razumijevanje i podršku dobili su i od predstavnika lokalne vlasti u Gradišci.

„Donijeli smo odluku da u toku godine nabavimo 3D projektor, što će doprinijeti povećanju prihoda u Kulturnom centru i bogatijoj filmskoj ponudi, a moći ćemo i organizovati različite festivale. Projektor je prilično skup, ali, prema našim procjenama, ubrzo bi nam se isplatio“, ističe Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Realizacija navedenog projekta doprinijela bi razvoju kulture u opštini Gradiška, napominje Blagojević.

„Pored bogatije ponude, ući ćemo u svijet distribucije fimova, moći ćemo ih otkupljivati direktno od distributera. Cilj nam je da budemo domaćini različitih manifestacija i drugih sadržaja, koje možemo realizovati uz pomoć tog tehničkog dostignuća“; rekao je Blagojević.

U Kulturnom centru u Gradišci u toku su pripreme za festival poezije „Vitezovo proleće“, koji će se održati 20. i 21. marta. Tokom dvodnevnog festivala najpoznatiji pjesnici prirediće zanimljiv program za sve generacije Gradiščana.

Prvog dana festivala pjesnici će se u dva termina družiti sa gradiškim osnovcima, dok će drugog dana biti organizovano veče za građanstvo, sa početkom u 19 h. Ulaz na festival je besplatan.

„Festival organizujemo povodom zadnjeg dana zime i prvog dana proljeća. S obzirom da je Gradiška imala čarobnu manifestaciju „Zimski grad“, na festivalu poezije priredićemo svečano gašenje lampica na jelki, a mogao bi nam u posjetu doći i Djeda mraz. Gradiškim osnovcima prvoga dana, u 11 h i 17 h , predstaviće se karneval najeminentnijih srpskih pjesnika. Između ostalih, to su: Bora Đorđević, Nedeljko Popadić, Radomir Andrić, i mnogi drugi“, naglasio je Blagojević.

U okviru festivala biće raspisan i konkurs literarnih i likovnih radova za osnovce i srednjoškolce. Konkurs će trajati do 31. maja, nakon čega će na svečanoj priredbi stručni žiri nagraditi 50 najboljih radova.

Pjesnici će se u ponedjeljak, prvog dana festivala, družiti i sa djecom sa smetanjama u razvoju, a posjetiće i mališane na Odjelu pedijatrije u gradiškoj Bolnici.

Na gradiškom festivalu poezije, nekoliko istaknutih pjesnika biće nagrađeno poveljom kulture, u znak zahvalnosti za doprinos razvoju kulture u ovoj opštini, istakao je Blagojević.

Pored festivala „Vitezovo proleće“, Kulturni centar Gradiška u narednim danima ponudiće građanima i brojne druge sadržaje. Već za vikend na repertoaru su filmovi „Ljepotica i zvijer“ i „Biser Bojane“.  24. marta Gradiščani će moći uživati u koncertu popularne grupe „Crvena jabuka“, a 27. marta, povodom Svjetskog dana pozorišta, biće odigrana hit predstava „Sunce tuđeg neba“, u izvođenju glumca Dragana Marinkovića Mace.

Info+ kablovski kanal