Vremenska prognoza

petak, 13 oktobar 2017 12:52

Veče sa pjesnikom Nenadom Grujičićem

Gradiškoj publici prvi put se predstavio novosadski pjesnik Nenad Grujičić, porijeklom iz Prijedora.

Veče sa pjesnikom Nenadom Grujičićem

U Narodnoj biblioteci na večeri poezije koja je održana pod nazivom „Svjetlost i zvuci poezije“ Grujičić je govorio o svojoj poemi „Pokrivanje kuće“ koja predočava stari običaj u Krajini koji u sebi nosi radost života, postojanja, potrebu da se gradi i stvara.

Iako je rano otišao iz Krajine nikad je nije zaboravi i zadržao ju je u svojim djelima. On je objavio oko 30 djela, a najmanje trećina posvećna je Krajini i djetinjstvu u Potkozarju, roditeljima i smjeni godišnjih doba.

O njegovom književnom radu na ovoj večeri govorili su direktor Narodne biblioteke Snježana Miljković i profesor srprkog jezika i književnosti Radana Vila Stanišljević. „Ovaj pjesnik je najčistijeg poestkog jezika kojeg se borimo da sačuvamo“ rekla je Radana Vila Stanišljević, profesor srpskog jezika i književnosti.

U Narodnoj biblioteci su izrazili zadovoljstvo zbog gostovanja Nenad Grujičića jer se rijeđe u ovoj ustanovi govori o poeziji, više je zastupljena proza.

Nenad Grujičić,ugledni srpski pjesnik, dobitnik je prestižnih nagrada, kao što su Brankova nagrada Matice srpske, Vukova nagrada, "Milan Rakić", Kondir Kosovke devojke, Pečat varoši sremskokarlovačke, "Skender Kulenović", Kočićevo pero, Stražilovo, "Lazar Vučković", Šušnjar i druge.

Info+ kablovski kanal