Vremenska prognoza

sreda, 22 novembar 2017 14:13

Zavičajni muzej radi na očuvanju starog grada „Balkisa“ u Bakincima

Gradiški Zavičajni muzej u proteklim mjesecima angažovao se na konzerviranju druge bazilike u ranovizantijskom gradu „Balkis“ u Bakincima.

Zavičajni muzej radi na očuvanju starog grada „Balkisa“ u Bakincima

Na ovom arheološkom lokalitetu muzej aktivno radi od 2012. godine, a  ostaci ovog grada postepeno dobijaju konture svojevrsnog Arheološkog parka, koji bi, prema procjenama direktora muzeja Bojana Vujinovića, mogao biti otvoren naredne godine.

„Radili smo arheološka istraživanja druge crkve, da bi napravili prostor za konzervaciju, a zatim i prezentaciju turistima. Postavili smo signalizacione table, putokaze, i popravili jedan dio puta, a na proljeće nastavljamo sa radovima“, rekao je Vujinović.

Balkis je najstariji episkopski centar u RS, koji je egzistirao u periodu od 4. do prve polovine 7. vijeka. Na ovom mjestu u prošlosti je vršeno pokrštavanje stanovništva.

Zavičajni muzej na ovom lokalitetu istražuje ukupno tri bazilike, a prvu od njih konzervirali su prošle godine. Želimo da zaštitimo i očuvamo čitav kompleks, kako bi ovo kulturno nasljeđe bilo privlačno turistima, ističe Vujinović. Dodaje, da istraživanja sporo teku, zbog obimnih poslova, ali i velikih finansijskih izdataka.

„Radimo u skladu sa mogućnostima. Prikupili smo nešto sredstava od privrednika i putem fondacije „Balkis“, tako da smo uspjeli da realizujemo ove aktivnosti. Sljedeće godine ćemo konzervirati i treću baziliku, te se nadamo da ćemo zaokružiti jednu cijelinu i otvoriti prvi Arheološki park u RS“, naglasio je Vujinović.

Pored navedenih, u Zavičajnom muzeju ovih dana zauzeti su i brojnim drugim aktivnostima.

„Priveli smo kraju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za zemljište u Kijevcima, te se nadamo da će iduće godine početi izgradnja manastira Karanovac. Sljedeće godine biće postavljen spomenik proti Dušanu Subotiću, i to ćemo obilježiti prikladnim programom. Završavamo i dokumentaciju za hotel „Kajzer“ i zgradu vijećnice, nakon čega ćemo vršiti restauraciju“, rekao je direktor gradiškog muzeja.

U muzeju kažu da im je trenutno jedan od prioriteta što brži završetak izgradnje dječijeg igrališta koje će biti postavljeno u dvorištu vrtića na Senjaku. Sredstva za ovaj projekat prikupljena su u okviru akcije „Atelje na otvorenom“, koju je muzej realizovao prije par mjeseci.

U ovoj ustanovi do kraja godine planiraju organizovati i par izložbi, o kojima će ljubitelji kulture i umjetnosti biti na vrijeme obaviješteni. 

Info+ kablovski kanal