Vremenska prognoza

sreda, 28 jun 2017 14:35

Vidovdanska akademija održana šesnaesti put u Gradišci

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci održana je svečana akademija „Vidovdane, moj očinji vide“ koju uoči ovog velikog praznika više od deset godina organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradiška.

Vidovdanska akademija održana šesnaesti put u Gradišci

Predsjednik Prosvjete, gradiški protonamjesnik, Mirko Milisavić rekao je da je ponosan na ovu akademiju jer su jedni od rijetkih koji na ovaj način već šesnaest godina njeguju pomen Svetom knezu Lazru i njegovim vitezovima koji su svojim djelovanjem opredijelili smisao i karakter naše istorije.
Na ovoj akademiji besjedu o Vidovdanu je govorio Filip Perišić iz Kotor Varoša.On kaže da mu je čast što je dobio priliku da u Gradišci govori povodom Vidovdana praznika srpske sloge, ponosa, ali i srpske tuge.Poruka njegove besjede je da mi gledajući u prošlost moramo vidjeti šta nam je činiti u budućnosti.
U programu akademije učestvovali su i bogoslov Boban Kovačević iz Gradiške kao i pjesnik Boro Kapetanović iz Banja Luke.Kompozicijama su se predstavili i članovi mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva„Jedinstvo“ iz Banja Luke.
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradiška je povodom ovog praznika u dvorištu crkve u Gradišci organizovalo i Vidovdanski darak tradicionalno paljenje svijeća i darivanje za sve stradalnike, kosovske junake i sve junake koji su od tada do današnjih dana živote svoje položili na oltar otadžbine radi naše slobode.

Info+ kablovski kanal