Vremenska prognoza

sreda, 07 april 2021 09:25

Mještani Orahove i Gašnice dobili pitku vodu

Donatorskim sredstvima Češke, izgrađen vodovodni sistem

Mještani Orahove i Gašnice dobili pitku vodu

U mjesnim zajednicama Orahova i Gašnica, u vrlo kratkom roku, završeni su radovi na izgradnji sistema vodosnabdijevanja. Zahvaljujući donaciji Češke Republike, pitka voda u ovom dijelu Gradiške obezbijeđena je za više od 2 000 potrošača.

Mještani Orahove i Gašnice ne kriju radost što će konačno iz njihovih slavina teći pitka kontrolisana voda. Do sada su se, kaže, snalazili svakako. U Gašnici su vodu većinom vukli iz bunara, dok su u Orahovoj, pričaju domaćini, imali vodu nekontrolisanog kvaliteta.

U preduzeću „Vodovod“ ističu da je ovim projektom zaokruženo vodosnabdijevanje u SZ dijelu Grada.

„Izvedeni su potisni distributivni cjevovodi dužine oko 18 km, izgrađena pumpna stanica kapaciteta 10 l/sec, te rezervoar zapremine 200 kubnih metara“, pojašnjava Sandro Zeničanin, direktor KP „Vodovod“ Gradiška.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio je Češkoj razvojnoj agenciji i ambasadoru Češke koji su, naglašava, prepoznali Gradišku kao proaktivnu lokalnu upravu. Donirana su ogromna sredstva koja, ističe gradonačelnik Adžić, ne bi mogla biti obezbijeđena iz gradskog Budžeta. Riječ je o projektu vrijednom 1,5 miliona KM. Grad je za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i izradu tehničke dokumentacije obezbijedio oko 170 000 KM.

Ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsova vrlo je zadovoljna dinamikom i kvalitetom obavljenog posla. Ističe da je projekat odobren Gradišci jedan od značajnjih koji se realizuju u Bosni i Hercegovini, te je raduje što će u narednom periodu biti poboljšan kvalitet života ljudi različitih nacionalnosti u ovom dijelu Gradiške.

Hlavsova naglašava da Češka Republika unazad dvadeset godina realizuje brojne projekte u Bosni i Hercegovini, te da je iskustvo pokazalo da su najuspješniji projekti tamo gdje je kvalitetna saradnja sa lokalnom upravom. „Takav primjer imamo i u Gradišci“, zaključila je Hlavsova.

Info+ kablovski kanal