Vremenska prognoza

utorak, 12 januar 2021 14:20

Odlikovanje gradiškoj Bolnici za doprinos u borbi protiv korone

U proteklih deset mjeseci, koliko traje pandemija virusa korona, gradiška Bolnica je u vrlo složenim okolnostima, bez infektivnog odjela i infektologa, ušla u nekoliko reorganizacija, prostornih i kadrovskih, kako bi obezbijedila uslove za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na ovaj virus.

Odlikovanje gradiškoj Bolnici za doprinos u borbi protiv korone

Formirana su dva kovid odjela, kovid intenzivna njega, izolacija i kovid operacione sale.

„U pomenutom periodu, na Kovid odjeljenju bilo je zbrinuto 1 035 pacijenata. Uz primjenu savremenih protokola liječenja, od virusa korona oporavilo se 95 posto pacijenata“, rekao je ovo v.d. direktora Bolnice Gradiška dr Rajko Dodik, na press konfrenciji održanoj nakon što je predsjednica Republike Željka Cvijanović, povodom Dana Republike, odlikovala ovu zdravstvenu ustanovu Ordenom zastave RS sa srebrnim vijencem.

Zahvaljući na ovom priznanju, Dodik se na podršci zahvalio i Vladi RS, resornim republičkim institucijama i ustanovama, članu Predsjedništva BIH, gradskoj vlasti i gradonačelniku, privrednim subjektima i savjesnim građanima.

„Najveću zaslugu ipak nose zdravstveni radnici, koji su nesebičnim radom, bez slobodnih dana, rizikujući vlastito zdravlje, održali ovaj sistem“, naglasio je Dodik, dodajući da je oko 140 radnika bilo zaraženo virusom korona, od kojih su neki bili vitalno ugroženi i na respiratoru.

„U ovom trenutku epidemiološka situacija je povoljnija, manji je broj hospitalizovanih pacijenata, ali su kliničke slike kompleksnije u odnosu na početak pandemije, što zahtijeva i produžen tok liječenja“, ističe dr Branka Milošević, načelnik Kovid odjeljenja u Bolnici, apelujući na sugrađane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera.

Ona je dodala da je u ovom trenutku u Kovid odjeljenju smješteno 18 pacijenata, u izolaciji su 24 lica. U kovid intenzivnoj njezi je 6 pacijenata, a na respiratoru su 2 pacijenta.

„Tek ćemo u budućnosti izučavati posljedice koje virus korona ostavlja na organizam, ali su do sada uočene mnoge komplikacije“, kaže dr Milošević.

Direktor Bolnice je naglasio da je u proteklom periodu uporedo pružana zdravstvena zaštita i ostalim pacijentima. Od marta prošle godine do danas u Bolnici je liječeno više od 7 500 pacijenata, obavljeno je 1 200 operacija, a kroz konsultativno – specijalističke ambulante je prošlo oko 108 000 pacijenata.

Info+ kablovski kanal