Vremenska prognoza

petak, 25 septembar 2020 14:17

Otvorena Spomen česma posvećena Diani Budisavljević

Česma u gradiškom Spomen parku je posvećena humanitarki austrijskog porijekla, koja je tokom Drugog svjetskog rata, sa malim brojem saradnika, iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj spasila više od 10 000 djece, sa Kozare, Korduna i  Slavonije.

Otvorena Spomen česma posvećena Diani Budisavljević

Da bi sačuvala podatke o djeci koju je zbrinjavala, vodila je kartoteku o njima.

Završetkom rata, kartoteka je izuzeta od strane jugoslovenske obavještajne službe OZN-e i time je velikom broju djece onemogućen povratak svojim roditeljima.

Zahvaljujući akciji Diane Budisavljević, mnoga djeca su preživjela, među njima i ugledni ljekar iz Gradiške Milutin Vučkovac, koji je još kao dijete osjetio najveće užase rata.

Gradiščanin Dragoja Lukić, u knjizi „Bili smo djeca“ utvrđuje da je u genocidnom teroru NDH stradalo 60 234 djece do 14 godina starosti. Prema najnovijim istraživanjima, samo sa područja bosanskogradiškog sreza ubijeno je 5 415 dječaka i djevojčica. Djeca su stradala na kučnom pragu, u logorima Stara Gradiška, Jasenovac, Jablanac, Mlaka, te u stravičnim logorima za djecu Jastrebarsko, Gornja Rijeka i Sisak.

„Sjećanje na lik i djelo Diane Budisavljević je značajno i kontekstu sprečavanja procesa revizije istorijskih činjenica koji je aktuelan već duži period“, naglašava gradonačelnik Zoran Adžić.

„Izgradnja spomen česme je višegodišnja težnja, ali je narodni poslanik Ranka Perić Romić pokretač inicijative da ona bude posvećena upravo Diani“, ističu u Zavičajnom muzeju, koji je, uz podršku Gradske uprave, vodio aktivnosti na izgradnji ovog objekta.

Diana Budisavljević bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, jednog od malobrojnih zagrebačkih Srba pošteđenih ubijanja i protjerivanja za vrijeme NDH.

Umrla je 1978. godine u 87 godini.

Info+ kablovski kanal