Vremenska prognoza

sreda, 25 decembar 2019 13:59

Usvojen Rebalans Budžeta za 2019. i podržano osnivanje novog komunalnog preduzeća

Posljednje ovogodišnje zasjedanje Skupštine Grada Gradiška

Usvojen Rebalans Budžeta za 2019. i podržano osnivanje novog komunalnog preduzeća

Na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju gradske Skupštine u Gradišci odbornici su većinom glasova usvojili Rebalans Bužeta opštine Gradiška za 2019. godinu u iznosu od oko 34 670 000 KM, što je za oko 2 miliona više u odnosu na planirani budžetski okvir.

Također su donijeli odluku o osnivanju Javnog preduzeća „Hidro – put“ koje bi se bavilo održavanjem lokalnih i nekategorisanih puteva, te održavanjem kanalske mreže u sistemu odbrane od poplava.

Opozicioni odbornici ističu da osnivanje novog preduzeća nije sporno, ali jesu nova radna mjesta za administrativno osoblje. Tokom jučerašnjeg zasjedanja, posebne zamjerke imali su na izmjenu cjenovnika usluga Gradske čistoće koje se odnose na prikupljanje i odvoz smeća.

U Gradskoj čistoći ističu da su predložili povećanje cijene usluge odvoza smeća za domaćinstva u iznosu od 0,02 KM po kvadratnom metru stambene površine. Pojašnjavaju da su na takav korak primorani zbog rasta cijena goriva posljednjih godina, te povećane količine otpada koji se prikuplja i cijene njegovog deponovanja. Uz to, klaonički otpad se posebno zbrinjava po posebnom cjenovniku, ističu.

Uz prateće odluke Rebalansa Budžeta, odbornici su usvojili Program provođenja Strategije unapređenja socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja 2015-2020. godine, Program rada i finansijski plan Razvojne agencije Gradiška za narednu godinu, odluke o izmjenama odluke o platama funkcionera i naknada odbornicima opštine Gradiška, te Odluke o iznosu novčane naknade predsjednicima savjeta mjesnih zajednica za 2020. godinu.

Prihvaćen su i izvještaji o realizaciji Plana mjera za otklanjanje nedostataka po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji opštine Gradiška za 2017. godinu, te KP „Vodovod“ Gradiška o izvršenju usvojene tarifne metodologije.

Prihvaćeni su i akti iz oblasti koje se odnose na Fond socijalnog stanovanja, te, između ostalog, i  nekoliko odluka vezano uz funkcionisanje Javnog preduzeća Sportski centar „Servicijum“.

Usvojen je i prijedlog  Odluke o pristupanju izmjeni dijela Regulacionog plana područja Agroindustrijske zone Nova Topola-kružna raskrsnica, te prihvaćeni zaključci o utvrđivanju Nacrta Regulacionog plana Kej i Urbanističkog plana za naseljeno mjesto Orahova u narednom dvadesetogodišnjem periodu.

Info+ kablovski kanal